Kungsparken
Kungsparken är den äldsta parken i Malmö och skapades på mark som tidigare tillhörde Malmöhus slotts befästningsanordning.
Kungsparken är 8,4 hektar stor och har två långa alléer som är kvar från den gamla befästningsanordningen som bildar parkens grundstruktur.
I hjärtat av Kungsparken finns en vacker gjutjärnsfontän som byggdes mitt i parken år 1882. Intill den ligger Grottan, en av de ursprungliga sevärdheterna i parken. Grottan är typisk för den romantiska parkstilen som Kungsparken representerar. Den har varierat i dekorationerna över tid, inklusive väggmålningar och en dricksvattenfontän.
Det som gör Kungsparken unik är att den har många olika exotiska träd. Ursprungligen ville man göra parken lik en botanisk trädgård och lära besökare om olika växters namn och utseende.
Kungsparkens historia
Kungsparken skapades mellan 1869 och 1870 på mark som tidigare var en del av Malmöhus slotts försvarsanläggning. När slottets försvarsfunktion inte längre behövdes på mitten av 1800-talet började man tänka på hur man kunde använda det öppna området nära den gamla staden.
En dansk landskapsarkitekt O Hoegh Hansen fick i uppdrag 1869 att designa en romantisk park. Han inspirerades av engelska parker som utvecklades på 1700-talet som en reaktion mot de formella franska trädgårdarna. Dessa parker blev populära bland det borgerliga samhället. När industrialiseringen tog fart och städerna blev smutsiga och förorenade, blev parker som Kungsparken viktiga grönområden i städerna.
Parken öppnades för allmänheten 1872 och kallades ursprungligen Slottsparken. När Kung Oscar II invigde restaurangen i parken 1881 under ett stort lantbruksmöte i staden, bytte parken namn till Kung Oscars park. Men den kom att kallas Kungsparken av folket.
Upprustningar och försköning över åren
Sedan 1980-talet har det gjorts flera upprustningar i parken.
1986 - återplantering av ovanliga träd
I samband med byggutställningen BO-86, 1986 gjordes en omfattande återplantering av flera ovanliga träd som av olika anledningar hade försvunnit under åren.
1989 - upprustning av konstverket Grottan
Något år efter byggutställningen, gjordes också en större upprustning av Grottan. Den kröntes då med ett ormhuvud ur vars mun en vattenstråle springer fram. Vattnet samlas i ett granitfat på marken. Konstnär är landskapsarkitekt Monica Gora och hennes tema är Eddaberättelsen om Lokes straff. 1989 erhöll hon Årets Stenpris för konstverket.
1987 - förstärkning av entrén
För att förstärka entrén vid Slottsbron i parkens norra del byggdes 1987 en portal i limträ. En ny brygga i kanalen, ett lusthus över vattnet och det så kallade "Framträdet" (en talarstol för hugade) är några av de detaljer som tillförts parken under senare år.
1988 - förnyelse av buskbeståndet
1988 genomfördes också en större förnyelse av buskbeståndet i västra delen av parken, då där anlades ett relativt stort bestånd av kalkskyende växter såsom azaleor och rhododendron.
2008 - förstärkning av parkens identitet
2008 gjordes en upprustning av parken då man förstärkte dess 1800-talskaraktär och förtydligade parkens identitet.
2009 - skulpturen Diana av Ernst Billgren uppfördes
2009 uppfördes skulpturen Diana av Ernst Billgren.
2021 - fällning av gudaträdet
2021 fälldes det stora gudaträdet som planterades 1870 i parken. Gudaträd räknas som en invasiv art och alla gudaträd ska
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: