Bidrag för fristående förskolor och pedagogisk omsorg utanför Malmö
Enskilda huvudmän för förskola och pedagogisk omsorg som bedriver verksamhet i annan kommun än Malmö stad har rätt att begära bidrag från Malmö stad för barn som staden är bidragsskyldig för enligt skollagen.
Begär bidrag från Malmö stad
Enskilda huvudmän ska kontakta handläggare på förskoleförvaltningen, antingen direkt eller via Malmö stads kontaktcenter för att anmäla att de har barn på sin förskola som Malmö stad är bidragsskyldig för. Information gällande fakturering skickas ut till huvudmannen när anmälan inkommit.
Reglerna för bidrag gäller endast enskilda huvudmän som fakturerar Malmö stad och som inte använder Malmö stads e-tjänst för inrapportering.
Enskilda huvudmän som fakturerar förskoleförvaltningen per vanlig faktura och inte använder Malmö stads e-tjänst för inrapportering har endast rätt att fakturera förskoleförvaltningen retroaktivt ett (1) år tillbaka i tiden.
Vilka enskilda huvudmän kan inte begära bidrag via fakturering?
Reglerna för bidrag gäller inte för huvudmän som
- bedriver fristående förskola eller enskild pedagogisk omsorg i Malmö
- bedriver fristående förskola eller enskild pedagogisk omsorg utanför Malmö, men använder Malmö stads e-tjänst för inrapportering.
Se istället reglerna för att starta och driva förskola i Malmö eller gå direkt till tjänsten för inrapportering.
Så fördelas bidragen
Förskolenämnden i Malmö stad beslutar om bidrag. Dessa beslut baseras på skollagen och skolförordningen.
Bidragen fördelas enligt Malmö stads resursfördelningsmodell som utgår från barnens ålder, inskrivningsgrund och socioekonomiska faktorer. Detta säkerställer att alla förskolor, oavsett om de drivs av staden eller enskild huvudman, får likvärdiga resurser.
Så beräknas bidragen
Förskoleförvaltningen tillämpar en så kallad dygnsavstämning. Bidraget beräknas på en 30-dagars månad, oavsett hur många dagar månaden faktiskt har. Förskoleförvaltningen betalar ut ett grundbelopp med 1/12 av årsbeloppet varje månad.
Tiden som huvudmannen har rätt att begära bidrag för
Huvudmannen har bara rätt till bidrag för barn som faktiskt behöver en plats och vistas i verksamheten. Detta betyder att första dagen huvudmannen begär bidrag för ska vara den första dagen barnet är på plats och skolas in i verksamheten. Om ett barns vårdnadshavare säger upp platsen, ska huvudmannen uppge den sista dagen barnet är på plats i verksamheten som sista dag för bidrag. Huvudmannen har inte rätt till bidrag för tiden efter att barnet slutat att vara på plats.
Huvudmannen bör ha regler för uppsägning av plats
Huvudmannen bör ha klara regler för hur vårdnadshavare säger upp platsen, till exempel en uppsägningstid och krav på skriftlig uppsägning. Huvudmannens egen uppsägningstid påverkar dock inte rätten till bidrag. Även om uppsägningstiden fortfarande löper upphör huvudmannens rätt till bidrag när barnet slutar vistas i verksamheten.
Huvudmannen ska utreda eventuell frånvaro
Om ett barn inte kommer till förskolan under två månader utan godtagbar anledning (som sjukdom eller semester), ska huvudmannen utreda om barnets och vårdnadshavarnas rätt att behålla platsen. Utredningen ska vara ingående och dokumenteras skriftligt. Om utredningen visar att barnet och vårdnadshavarna inte behöver platsen längre, ska platsen sägas upp senast den dag som behovet upphörde.
Barn som inte vistats i verksamheten under två månader ska som huvudregel skrivas ut ur verksamheten eftersom barnet och vårdnadshavarna eller föräldrarna inte anses ha ett behov av platsen. Undantag kan göras om utredningen visar att det finns särskilda skäl för barnet eller vårdnadshavarna att behålla platsen.
Huvudmannen ska säkerställa att platsen sägs upp för barn som börjar grundskolan
Huvudmannen ansvarar för att barn som ska börja i grundskolan skrivs ut i tid. Om en vårdnadshavare eller förälder inte säger upp platsen i förskolan bör huvudmannen i god tid innan grundskolans termin startar kontakta barnets vårdnadshavare för att kontrollera vilken dag barnet slutar i verksamheten.
Om en huvudman mottagit bidrag på felaktiga grunder
Om det framkommer att en huvudman har mottagit bidrag på felaktiga grunder (till exempel för barn som inte vistats i verksamheten) har Malmö stad rätt att kräva tillbaka eventuellt felaktigt bidrag enligt förvaltningslagen.
Kontaktinformation
Förskoleförvaltningen
- E-post:
- forskola@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar klockan 08.00–17.00
- Postadress:
- Förskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Lugna gatan 82
- Besökstider:
- Måndag–torsdag klockan 08.00–16.00, fredag klockan 09.00–15.00
Kontakta oss
Förskoleförvaltningen
- E-post:
- forskola@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar klockan 08.00–17.00
- Postadress:
- Förskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Lugna gatan 82
- Besökstider:
- Måndag–torsdag klockan 08.00–16.00, fredag klockan 09.00–15.00
Sidan senast uppdaterad: