Tillsyn av fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg
Förskolenämnden är tillsynsmyndighet för fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg som kommunen har godkänt och gett rätt till bidrag. Tillsynen ska ha en förebyggande effekt och kontrollera att de lagar och regler som finns för verksamheten följs.
Förskoleförvaltningen utför olika typer av tillsyn av verksamheterna. Vid tillsyn genomförs ofta besök på förskolor och i enskild pedagogisk omsorg. Tillsynen kan vara planerad eller utföras på förekommen anledning. Under en planerad tillsyn granskas verksamheten på ett djupare plan. En tillsyn på förekommen anledning (så kallad riktad tillsyn) kan exempelvis startas om förvaltningen får signaler om missförhållanden. Ofta är en sådan tillsyn mer avgränsad där man granskar vissa områden särskilt.
Under hösten 2024 kommer förskoleförvaltningen påbörja en översiktlig tillsyn av de enskilda huvudmän som bedriver fristående förskola i Malmö. Tillsynen innebär att de som bedriver fristående förskola kommer få besvara frågor i en egenkontroll och att förskoleförvaltningen kommer att besöka förskolorna. Du som är representant för en fristående huvudman kommer att få information om detta när det är dags för tillsyn i din verksamhet.
Om brister förkommer
Om det finns brister inom verksamheten kan förskolenämnden besluta att den som driver förskolan eller den pedagogiska omsorgen ska rätta till bristerna. Förskoleförvaltningen följer upp vad huvudmannen gjort för att se till att bristerna åtgärdas.
Har du frågor om förskoleförvaltningens tillsyn är du välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.
Olika sanktioner efter tillsyn
Föreläggande vid brist i verksamheten
Om verksamheten inte följer de regler som gäller kan förskolenämnden kräva att bristerna åtgärdas genom ett så kallat föreläggande. Det är mycket vanligt att en verksamhet får ett eller flera förelägganden efter tillsyn.
Det går inte att överklaga ett föreläggande.
Föreläggande med vite
Ett föreläggande kan förenas med ett vite, som kan innebära att huvudmannen blir skyldig att betala en summa pengar om inte bristerna åtgärdas i tid. Det är förskolenämnden som bestämmer hur stort vitet ska vara.
Huvudmannen kan överklaga ett föreläggande med vite till förvaltningsrätten.
Tillfälligt verksamhetsförbud
Skulle tillsynen visa allvarlig risk för barnens hälsa eller säkerhet eller av någon annan särskild anledning, får förskolenämnden förbjuda huvudmannen att tills vidare, helt eller delvis, driva verksamheten vidare genom att meddela tillfälligt verksamhetsförbud. Ett tillfälligt verksamhetsförbud får gälla i högst 6 månader.
Huvudmannen kan överklaga beslut om tillfälligt verksamhetsförbud till förvaltningsrätten.
Återkallelse
Om huvudmannen inte vidtar åtgärder efter ett föreläggande och det rör sig om allvarliga briser kan förskolenämnden återkalla huvudmannens godkännande, vilket innebär att verksamheten måste stänga.
Huvudmannen kan överklaga beslut om återkallande till förvaltningsrätten.
Anmärkning
Handlar det om en mindre allvarlig överträdelse kan förskolenämnden ge huvudmannen en anmärkning.
Avstående från ingripande
Förskolenämnden kan låta bli att ingripa om överträdelsen är ringa, om huvudmannen vidtar nödvändig rättelse eller om det finns särskilda skäl att inte ingripa.
Kontakta oss
Förskoleförvaltningen Tillsyn
- E-post:
- fskf.tillsynforskola@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: