Busskort med skolbiljett i gymnasieskolan
Om du har rätt till ersättning för resor till och från gymnasieskolan kommer du att få ett busskort med skolbiljett hemskickat till dig. Har du busskort sedan tidigare läsår kommer en ny skolbiljett laddas på ditt kort. Du behöver inte skicka in en ansökan. Däremot kan du behöva skicka in en ansökan om du går på en fristående gymnasieskola i Malmö eller en skola i en annan kommun och inte har fått skolbiljetten senast den 20 augusti.
Kan du inte resa med allmän kollektivtrafik eller med Skånetrafikens skolbiljett? Då kan du ha rätt till kontant reseersättning i stället.
Om du inte fått skolbiljett senast den 20 augusti
Kommunal gymnasieskola
Hör av dig till din skola om du går på en kommunal gymnasieskola i Malmö och inte fått busskortet hemskickat (årskurs 1) eller har fått en ny skolbiljett laddat på ditt busskort (årskurs 2 och 3) senast den 20 augusti.
Fristående gymansieskola eller skola i annan kommun
Om du inte har fått din skolbiljett senast den 20 augusti och går på en fristående gymnasieskola i Malmö eller en skola i en annan kommun behöver du ansöka om busskort med skolbiljett. Tänk på att du inte kan ansöka före den 20 augusti.
Malmö stad ansvarar inte för kostnader som kan uppkomma på grund av försenad leverans av busskort med skolbiljett.
Rätt till skolbiljett
Du har rätt till skolbiljett om du uppfyller samtliga av följande krav:
- Du är folkbokförd i Malmö stad alternativt att Malmö stad kan anses som din hemkommun av annan anledning enligt 29 kap. skollagen (2010:800).
- Du har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen. Du kan ha rätt till studiehjälp som längst till och med det första kalenderhalvåret det år då du fyller 20 år.
- Du studerar på en kommunal eller fristående gymnasieskola i eller utanför Malmö.
- Du har minst 5,8 kilometer mellan din folkbokföringsadress och skolan.
- Du har inte inackorderingsbidrag.
Så beräknas avståndet
Malmö stad gör beräkningen av avståndet mellan skolan och din folkbokföringsadress med hjälp av Google Maps. Det är den faktiskt möjliga färdvägens längd via cykelväg som ligger till grund för beräkningen av avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan. För att du ska få skolbiljett eller ersättning måste avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan vara minst 5,8 kilometer (5 800 meter). Elever med kortare färdväg har inte rätt till skolbiljett eller reseersättning via Malmö stad.
Mätverktyget har ändrats inför läsåret 2024/2025
Det är möjligt att du som fick skolbiljett 2023/2024 inte längre har rätt till skolbiljett enligt det nya mätverktyget. Det beror i så fall på att du inte längre uppfyller kravet på att ha minst 5,8 kilometer mellan din folkbokföringsadress och skolan eftersom det nya mätverktyget är mer exakt.
Om du inte haft ett busskort tidigare
Du behöver inte ansöka om busskort. Om du har rätt till busskort och inte har ett kort sedan tidigare kommer du att få ditt kort hemskickat till din folkbokföringsadress i början av terminen (cirka två veckor in på terminsstart). Om du byter skola eller folkbokföringsadress kan det påverka när du får ditt busskort.
Spara ditt tidigare busskort
Du som har haft ett busskort föregående läsår inom grundskola eller gymnasieskola kommer att få en ny biljett som laddas på det gamla busskortet. Därför ska du spara det gamla kortet.
Borttappat eller skadat busskort
Kommunal gymnasieskola i Malmö
Har du tappat ditt busskort och går i en kommunal gymnasieskola i Malmö kan du vända dig till din gymnasieskola för att lösa ut ett nytt kort mot en avgift på 50 kronor.
Fristående gymnasieskola eller gymnasieskola utanför Malmö
Går du på en fristående skola eller en skola utanför Malmö besöker du gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens reception på Pilgatan 3 för att lösa ut ett nytt kort mot en avgift på 50 kronor.
För att ett nytt busskort ska kunna lämnas ut krävs giltig legitimation eller pass. Saknar du legitimation eller pass ska vårdnadshavare följa med och legitimera sig.
Busskort i Skånetrafikens app
Har du fått ett busskort kan du flytta biljetten till Skånetrafikens app. Information om hur man gör det finns på Skånetrafikens hemsida
Meddela om du avbryter dina studier eller flyttar
Du är skyldig att lämna tillbaka ditt busskort om du avbryter studierna, flyttar från Malmö stad, flyttar inom Malmö stad eller på annat sätt felaktigt använder ditt busskort utan att du uppfyller kraven för skolbiljett.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen gör även regelbundna mätningar under läsåret som innebär att du kan få skolbiljetten återkallad om du bytt skola eller folkbokföringsadress utan att meddela detta.
Har du frågor om busskort och skolbiljett?
Har du frågor om busskort och skolbiljett ska du i första hand vända dig till din skola om du går på en kommunal gymnasieskola i Malmö.
I övrigt kan du kontakta gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens reception.
Kontaktinformation
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
- E-post:
- gyvux@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 30 34
- Telefontider:
- Måndag–fredag klockan 08.00–12.00 och 13.00–16.00.
- Fax:
- 040-34 30 01
- Postadress:
- Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Pilgatan 3
- Besökstider:
- Måndag–fredag klockan 08.00–12.00 och 13.00–16.00.
Sidan senast uppdaterad: