Malmö stad
$left
$middle

Reseersättning i gymnasieskolan

Du kan ha rätt till kontant reseersättning om du går på en gymnasieskola som ligger utanför zonen för Skånetrafikens skolbiljett eller om du inte kan resa med allmän kollektivtrafik. För att ha rätt till kontant reseersättning behöver du uppfylla vissa krav och villkor.

Du kan ansöka om reseersättning om du inte kan resa med allmän kollektivtrafik på grund av någon av följande anledningar:

  • Du har en funktionsnedsättning som inte är tillfällig.
  • Avståndet till närmsta hållplats är mer än 4 kilometer från din folkbokföringsadress.
  • Kollektivtrafik saknas helt där du är folkbokförd.
  • Den allmänna kollektivtrafiken kör mindre än en tur per timme.
  • Du har arbetsförlagt lärande (APL) som pågår under kvällar eller helger.

Du kan också ansöka om reseersättning om du

  • studerar på en skola som ligger utanför zonen för Skånetrafikens skolbiljett
  • studerar i ett grannland
  • läser hela din gymnasieutbildning på distans men behöver resa till och från skolan för obligatoriska moment på plats.

Då ska du inte ansöka om reseersättning

Du ska inte ansöka om reseersättning om följande gäller:

  • Du går på en kommunal eller fristående gymnasieskola i Malmö och kan resa med allmän kollektivtrafik.
  • Du går på en gymnasieskola i en annan kommun som ligger inom zonen för Skånetrafikens skolbiljett och kan resa med allmän kollektivtrafik.

I stället kan du ha rätt till busskort med skolbiljett.

Rätt till reseersättning

Du har rätt till reseersättning om du uppfyller samtliga av följande krav:

  • Du är folkbokförd i Malmö stad alternativt att Malmö stad kan anses som din hemkommun av annan anledning enligt 29 kap. skollagen (2010:800).
  • Du har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen. Du kan ha rätt till studiehjälp som längst till och med det första kalenderhalvåret det år då du fyller 20 år.
  • Du studerar på en kommunal eller fristående gymnasieskola i eller utanför Malmö.
  • Du har minst 5,8 kilometer mellan din folkbokföringsadress och skolan.
  • Du har inte inackorderingsbidrag.
  • Du kan inte resa med Skånetrafikens skolbiljett hela eller delar av vägen mellan din folkbokföringsadress och skolan.

Så beräknas avståndet

Malmö stad gör beräkningen av avståndet mellan skolan och din folkbokföringsadress med hjälp av Google Maps. Det är den faktiskt möjliga färdvägens längd via cykelväg som ligger till grund för beräkningen av avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan. För att du ska få skolbiljett eller ersättning måste avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan vara minst 5,8 kilometer (5 800 meter). Elever med kortare färdväg har inte rätt till reseersättning via Malmö stad.

Mätverktyget har ändrats inför läsåret 2024/2025

Det är möjligt att du som fick reseersättning 2023/2024 inte längre har rätt till det enligt det nya mätverktyget. Det beror i så fall på att du inte längre uppfyller kravet på att ha minst 5,8 kilometer mellan din folkbokföringsadress och skolan eftersom det nya mätverktyget är mer exakt.

Villkor för att få reseersättning

Du kan ha rätt till kontant ersättning om du inte har möjlighet att resa med allmän kollektivtrafik på grund av något av något av följande skäl:

  • Avståndet till närmsta hållplats är mer än 4 kilometer från din folkbokföringsadress.
  • Kollektivtrafik saknas helt där du är folkbokförd.
  • Den allmänna kollektivtrafiken kör mindre än en tur per timme.

Ersättningen du kan få motsvarar Malmö stads kostnad för Skånetrafikens skolbiljett.

Om du inte har möjlighet att resa med allmän kollektivtrafik på grund av funktionsnedsättning kan du ansöka om reseersättning i stället för skolbiljett. Den högsta ersättningen du kan få är 1/30 av prisbasbeloppet för varje hel kalendermånad. Tänk på att du behöver uppfylla avståndskravet på minst 5,8 kilometer mellan din folkbokföringsadress och skolan för att kunna ansöka om reseersättning.

Du behöver styrka behovet av annat färdsätt med ett läkarintyg, färdtjänstbeslut eller motsvarande. Du eller din vårdnadshavare ska även visa upp kvitto eller annat underlag som styrker kostnaderna.

Malmö stad kan tyvärr inte ge ersättning för resekostnader om du får en tillfällig funktionsnedsättning på grund av olycksfall. En tillfällig funktionsnedsättning kan till exempel vara arm- och benbrott med gipsning, vrickningar eller stukningar. Du eller din vårdnadshavare kan i stället vända er till ert försäkringsbolag vid behov av ersättning.

Om du studerar i en kommun där Skånetrafikens skolbiljett inte kan utnyttjas hela vägen till skolan kan du ha rätt till både skolbiljett och kontant ersättning.

Den kontanta ersättningen gäller endast för resekostnaderna utanför skolbiljettens zon till skolan. Den högsta ersättningen du kan få är 1/30 av prisbasbeloppet för varje hel kalendermånad som du har kostnader för resor utanför Skånetrafikens zon.

Du eller din vårdnadshavare ska visa upp kvitto eller annat underlag som styrker resekostnaderna.

Om du går i skolan i ett grannland till Sverige, exempelvis Danmark, kan du ansöka om kontant ersättning för resor till skolan i stället för skolbiljett.

Den högsta ersättningen du kan få är 1/30 av prisbasbeloppet för varje hel kalendermånad som du har kostnader för resor mellan din folkbokföringsadress och skolan.

Du eller din vårdnadshavare ska visa upp kvitto eller annat underlag som styrker resekostnaderna.

Om du läser en godkänd gymnasieutbildning på distans kan du ansöka om reseersättning inom Sverige mellan din folkbokföringsadress och skolan. Du kan också ha rätt till ersättning för boende i samband med obligatoriska moment på plats i skolan. Du får ersättning för de faktiska kostnader som du har.

Du eller din vårdnadshavare ska visa upp kvitto eller annat underlag som styrker dina rese- och boendekostnader samt dokumentation som styrker närvaro vid obligatoriska moment på skolan.

Utbetalning av kontant reseersättning

Den kontanta ersättningen betalas ut till det konto som du anger i din ansökan.

Ersättningen betalas ut månadsvis efter att du skickat in kvitto eller annat underlag som visar på den faktiska kostnaden.

Meddela om du avslutar dina studier eller flyttar

Du är skyldig att meddela gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen om du avslutar dina studier, flyttar eller på annat sätt får ändrade förhållanden som påverkar din rätt till reseersättning. Ett beslut om reseersättning kan också återkallas om du lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter.

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen gör även regelbundna mätningar under läsåret som innebär att du kan få reseersättningen återkallad om du bytt skola eller folkbokföringsadress utan att meddela detta.

Har du frågor om reseersättning?

Har du frågor om busskort och reseersättning ska du i första hand vända dig till din skola om du går på en kommunal gymnasieskola i Malmö.

Kontakta gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens reception.

Kontaktinformation

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Telefon:
040-34 30 34
Telefontider:
Måndag–fredag klockan 08.00–12.00 och 13.00–16.00.
Postadress:
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Pilgatan 3
Besökstider:
Måndag–fredag klockan 08.00–12.00 och 13.00–16.00.

Sidan senast uppdaterad:

sv