$left
$middle

Leksaker

Många är vi som i barndomen har älskat att leka med kramdjur, bilar och dockor samlat på bokmärken och spelat spel. Malmö museum har tagit hand om en del av dessa favoriter.

Dockor och dockhus

Bland leksakerna finns en stor samling dockor. Allt från modedockor med handmålade porslinsansikten, kläder och dräkttillbehör från slutet av 1800-talet till hemsydda trasdockor. Det finns klippdockor, baby- och barbiedockor med kläder och tillbehör och dessutom en samling nationaldockor med folkdräkter från olika länder.

Några av dockorna tillhör dockhus med möblemang och husgeråd från 1800- och 1900-talen med inventarier som silverbestick, golvur, solfjädrar, öronlappsfåtöljer, glas och koppar.

Från olika samhällsskikt

Leksaker berättar om barnens värld i olika tider och i olika samhällsskikt. Det finns många exempel på små heminventarier till flickornas lekar. Grytor, stekpannor och plättlaggar, redskap för äldre tiders bakning och de vanligaste textilredskapen, härvel och spinnrock samt symaskiner. Leken var en sorts allvar och avsikten var att den skulle lära flickorna att bli goda husmödrar som vuxna. I nutiden är dessa miniatyrföremål en källa till kunskap om äldre tiders arbetsredskap.

Rörliga leksaker

Det finns också en stor grupp rörliga leksaker, allt från den enkla snurran och leksaksdjur som placerats på en platta av hjul, till mekaniska leksaker med elektronisk teknik. Hästar och vagnar av alla de slag var en verklighet för barn förr, på samma sätt som bilar är det idag.

Mekaniska leksaker

En pojke som spelar piano och en cyklande pojke från 1870-talet är några av de mekaniska leksaker som finns förutom tåg, bilar, diligenser och motorcyklar. De flesta är tillverkade i Tyskland, huvudsakligen under första delen av 1900-talet.

Bokmärken, pussel och spel

Även bokmärken, pussel och spel som trafikmonopol och kinaschack finns bland samlingens 6000 föremål. Dessutom, de mest typiska av alla pojkleksaker, tennfiguren som föreställer soldater, lejon, björnar, tigrar och dromedarer. Och sist men inte minst en och annan sönderkramad nalle.

Kontakta oss

Nina Wiklund

Titel:
Museiintendent
Mobiltelefon:
0728-877575
sv