$left
$middle

Leksaker

Många är vi som i barndomen har älskat att leka med kramdjur, bilar och dockor samlat på bokmärken och spelat spel. Malmö Museer har tagit hand om en del av dessa favoriter.

Bland leksakerna finns en stor samling dockor. Allt från modedockor med handmålade porslinsansikten, kläder och dräkttillbehör från slutet av 1800-talet till hemsydda trasdockor. Det finns klippdockor, baby- och barbiedockor med kläder och tillbehör och dessutom en samling nationaldockor med folkdräkter från olika länder. Några av dockorna tillhör dockhus med möblemang och husgeråd från 1800- och 1900-talen med inventarier som silverbestick, golvur, solfjädrar, öronlappsfåtöljer, glas och koppar.

Leksaker berättar om barnens värld i olika tider och i olika samhällsskikt. Det finns många exempel på små heminventarier till flickornas lekar. Grytor, stekpannor och plättlaggar, redskap för äldre tiders bakning och de vanligaste textilredskapen, härvel och spinnrock samt symaskiner. Leken var en sorts allvar och avsikten var att den skulle lära flickorna att bli goda husmödrar som vuxna. I nutiden är dessa miniatyrföremål en källa till kunskap om äldre tiders arbetsredskap.