$left
$middle

City Blues – naturbaserade lösningar för klimatanpassning

Projektet City Blues syftar till att minska de negativa effekterna av ett förändrat klimat genom olika typer av naturbaserade lösningar.

I takt med att städerna växer blir de allt tätare och tillsammans med ett förändrat klimat innebär det ökade risker för översvämning, torka och värmeböljor. Naturbaserade lösningar utgår från naturens funktioner för att skapa åtgärder som löser utmaningar i samhället som till exempel översvämningar och rening av vatten, samtidigt som de bidrar till en mer hälsosam och attraktiv stad.

En plan för Risebergabäcken

Malmö kommer i sitt pilotprojekt fokusera på Risebergabäcken, en stadsnära vattenförekomst i östra Malmö med komplexa utmaningar. Målet är att ta fram en plan för bäcken som adresserar såväl vattenkvalitet, flödesreglering för att minska översvämningsrisker och erosion, förbättrad morfologi, biologisk mångfald och rekreation. Fokus ligger på att, med hjälp av naturbaserade lösningar som remeandring, restaurering av svämplan och återskapandet av våtmarker, minska dagvattenflödet och få ner vattenhastigheten i ån.

Risebergabäcken rätades ut och fördjupades i slutet på 1800-talet för att torrlägga mark för jordbruksändamål. Sedan dess har staden vuxit så att alltmer av avrinningsområdet nu är hårdgjort och bäcken tar emot cirka en tredjedel av Malmös dagvatten. Förändringarna har påverkat bäcken negativt och det finns en rad utmaningar som behöver lösas för att förbättra situationen. Konsekvenserna av en växande stad och ett förändrat klimat har lett till att det finns problem med översvämningar och erosion längs flera sträckor, förorenat dagvatten och näringsrikt vatten från jordbrukslandskapet ger en försämrad vattenkvalitet och det finns en kapacitetsbrist i hela systemet.

Dikningsföretagen som finns längs hela bäcken innebär dessutom att det krävs en ny vattendom för att kunna göra förändringar som påverkar bäckens hydrologi.

Under projektperioden kommer ett flertal workshop att hållas med olika aktörer för att diskutera de utmaningar som finns i dagens och framtidens klimat. Detta för att tillsammans ta fram förslag på möjlig utveckling av Risebergabäcken. Planen kan sedan ligga till grund för framtida beslut om restaurering och utveckling av bäcken och dess närområden.

Finansiering

Projektet är finansierat av Interreg Baltic Sea med sammanlagt sju europeiska partners. Tammerfors kommun är leadpartner och utöver Malmö är Århus kommun, Tartu kommun, Tallins tekniska universitet, Berlin Centre of competence of Water och Stavanger Universitet med som projektpartners.

Projektet finansieras av Europeiska unionen
sv