Renhållning
Varje år städar Malmö stad upp tonvis med skräp från våra gator, parker och torg till en kostnad av ungefär 80 miljoner kronor.
Felanmäl nedskräpning
Som Malmöbo kan du hjälpa oss genom att göra en felanmälan när du ser en full papperskorg, något är sönder, skadegörelse eller ser att någon har dumpat en större mängd skräp på fel ställe.
Renhållningsarbetet innebär allt från tömning av stadens papperskorgar, maskinsopning, vandalisering, akut renhållning och skräpplockning, till borttagning av tång från stränder och att bekämpa skadedjur. Vandalisering kan vara större föremål som dumpats t.ex. däck, kylskåp, trädgårdsavfall etc.
Akut renhållning kan vara glaskross på cykelbanor eller föremål som ligger på körbanan. Arbetet sker över hela Malmö, året runt.
Hur vi renhåller och prioriterar
Skräpet tas upp både för hand, med plockpinnar och maskinellt. Mest resurser lägger vi på de platser där flest människor rör sig. Anledningen till det är dels för att det är där det samlas mest skräp, dels för att det är på dessa platser som flest människor har störst glädje av en ren miljö.
På sommarhalvåret är fler utomhus och därför utökar vi renhållningsarbetet under sommaren.
Lövblåsning
Vi använder endast lövblås på vardagar mellan klockan 07.00–16.00, för att försöka undvika störningar för de boende.
När blåser vi bort löven?
Fuktiga löv kan bli väldigt hala och de samlas lätt i drivor eftersom det blåser en del i vår stad. Detta kan göra gång- och cykelbanor svåra att komma fram på. Löven riskerar också att sätta igen dagvattenbrunnar så att regnvattnet blir stående. Därför försöker vi hålla undan löven på dessa platser genom sopa bort dem med maskin eller där det är möjligt genom manuella insatser.
Var låter vi löven ligga kvar?
I parkmiljö strävar vi efter att låta löven ligga kvar. Antingen sprider vi ut dem på gräsmattan och finfördelar dem med hjälp av gräsklipparen. Detta ger bra näring åt gräset. Ibland sopar vi in löven i rabatterna för att skydda växterna mot vinterkylan.
Borttagning av ogräs
Om ogräs med kraftigt rotsystem växer sig större blir det problem. Stenbeläggningar och asfalt sprängs sönder och kan innebära en olycksrisk för gående. Det blir också ekonomiska kostnader och ogräset tar plats från de växter som vi vill ska vara stora och vackra.
Inga gifter används
Malmö stad använder inga kemiska preparat när vi tar bort ogräs förutom när vi ska ha bort växten jättebjörnloka. Bekämpningen utförs då av certifierade entreprenörer.
Metoder för att ta bort ogräs
I parkerna rensas nästan allt ogräs för hand. Vi jobbar även med att göra det svårt för ogräs att etablera sig, till exempel genom att plantera växterna tätt i rabatter.På gator och torg sopar vi med en stor, roterande borste, rensar för hand och bränner bort ogräs.Vi gör försök med att ånga bort ogräs.Utplacerade papperskorgar i Malmö
Idag har vi ca 4700 papperskorgar i totalt 33 olika modeller, 1300 hundlatriner, cirka 3350 askkoppar och 21 källsorteringskärl på plats i Malmö. Med andra ord är det aldrig särskilt långt till närmsta papperskorg.
En ren stad är allas ansvar
Renhållning är ett delat ansvar. Malmö stad ansvarar för renhållning på allmän platsmark, platser i staden dit alla har tillträde, så som parker, torg, gator, stränder och naturmark.
Många av de nya papperskorgarna har askfat, för att rökare enkelt ska kunna fimpa på rätt ställe. Vi har även placerat källsorteringskärl på flera platser, där kan du som Malmöbo bidra till att skapa en mer cirkulär framtida stad.
Skräp är inte platsbundet utan färdas med vind och vatten, därför är det viktigt att ta hand om skräpet, eller ännu hellre, slänga det på rätt plats med en gång.
För ju mer vi skräpar ner desto mer skattepengar måste staden lägga ner på renhållning, och det är pengar som vi hade kunnat lägga på annat.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: