Malmö stad
$left
$middle

Engagera dig för en ren stad

Vi arbetar aktivt för att engagera fler Malmöbor i kampen mot skräp. För ju fler vi blir som fimpar på rätt ställe, slänger vårt skräp i papperskorgen och håller det rent i vår omgivning – desto mindre skattepengar behöver vi lägga på renhållning.

Engagera dig i renhållningsarbetet

Malmö stad har sett ett ökat intresse från allmänheten, företag och föreningar att engagera sig i skräpplockning. Om du vill engagera dig och göra din stad alldeles extra ren finns det flera sätt att bidra.

Om du och en grupp vänner, kollegor eller en förening i Malmö vill plocka skräp tillsammans kan ni låna skräpplockarkit från Malmö stad. Det är ett enkelt och roligt sätt att organisera en städinsats på ett säkert sätt. Det kostar inget att låna utrustningen och ni hämtar utrustningen från en av två städlådor.

I ett skräpplockarkit ingår:

  • Skräpplockarpinne
  • Soppåse
  • Handskar vid önskemål

Mellan den 15 maj till den 15 september finns det utplacerade skräpplockningshubbar längs Malmös stränder.

Använd gärna utrustningen och lämna tillbaka när du plockat klart.

Städhubarna är ett samarbete mellan Malmö stad och Marint Kunskapscenter.

Skräpplockningsevents anordnas varje år. Till exempel firar Malmö varje år Havets Dag, World Cleanup Day och Håll Sverige Rent-dagen.

Malmö är en Håll Sverige Rent-kommun och engagerar sig i deras olika skräpplockningsdagar. Via Håll Sverige Rent kan du även arrangera dina egna skräpplockningsevents.

Plogging är en trend som vuxit sig starkare de senaste åren. Plogging innebär att du plockar skräp under din jogginrunda. Självklart kan du göra detta helt på egen hand, men om du är sugen på att hitta andra att plogga med eller få andra tips kan du titta in rörelsen hemsida.

Malmö stad stödjer Städa Sverige som är idrottens miljöorganisation. Tillhör du en idrottsförening som vill slå ett slag för miljön? Gå då in och läs mer på deras hemsida och läs mer om hur ni kan anmäla ert intresse.

Olika samarbeten för ett renare Malmö

De senaste åren har vi samarbetat med Marint Kunskapscenter inom ett strandstädningsprojekt. Inom projektet genomförs olika aktiviteter för att öka havsmedvetenhet. Mycket fokus ligger på att ändra beteende kring nedskräpning.

Malmö stad tillsammans med Håll Sverige Rent anordnar tillsammans skräpplockardagarna i Malmö som äger rum varje vår. I samma projekt engagerar och samarbetar vi med Malmös skolor.

Tillsammans med Håll Sverige Rent anordnas även ”World Cleanup Day” eller ”Håll Sverige Rent dagen” varje september.

Årligen gör vi skräpmätningar med hjälp av Håll Sverige Rents mätmetoder.

Mätningarna kan ge oss en indikation på om staden blivit mer eller mindre skräpig, men framförallt kan mätningarna indikera om en viss typ av skräp blir vanligare.

Genom dessa mätningar kan vi bland annat se att snusprillor som hamnar på marken i Malmö ökat med nästan 100 % över en period på fyra år.

Städa Sverige jobbar för en skräpfri miljö och stöttar ungdomsidrotten genom att ge föreningar och lag uppdrag att städa sin närmiljö.

Deltagarna får en miljöutbildning inför utförandet och föreningen får en ersättning för utfört uppdrag. Genom städuppdrag för Städa Sverige kan ni som förening eller lag göra en stor skillnad för miljön, samtidigt som ni får en ekonomisk ersättning som ni kan använda för att uppfylla era drömmar.

Renhållningskampanjer – ett sätt att nå ut

Förutom att renhålla staden arbetar Malmö stad sedan flera år tillbaka med påverkanskampanjer för att förebygga nedskräpning. Ungefär 1 procent av Malmö stads årliga renhållningsbudget går till renhållningskampanjen.

Genom åren har vi provat att belysa problematiken på olika sätt, bland annat genom att lyfta renhållningspersonalens arbete, fokusera på fimpproblematiken, belysa mängden av papperskorgar i staden, framhävt att 9/10 Malmöbor faktiskt slänger sitt skräp i papperskorgen, och lyft hur snuskig och oattraktiv du uppfattas om du skräpar ner.

En av de senaste kampanjerna heter kampanjen Snacka snusk och riktar sig till den målgrupp som skräpar ner mest, unga vuxna mellan 16-29 år.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv