En vecka fri från våld 2024
Under vecka 47 uppmärksammar Malmö stad den nationella kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld. Här samlar vi de aktiviteter vi anordnar under veckan.
Ett Malmö fritt från förtryck och våld
En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. I Sverige mördas ca 15 kvinnor varje år av män som de har eller har haft en relation med. Sedan 2017 finns en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Målsättningen är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Program
Under veckan anordnar vi föreläsningar på temat våld i nära relation. Föreläsningarna är kostnadsfria, men du måste anmäla dig i förväg till respektive programpunkt.
Nya platser: Anmälan till förläsningarna från Centrum för brottsutsatta och medling samt Evonhuset råkade tyvärr stängas innan de var fullbokade. Nu är de öppna igen!
18 november: Våld i nära relation – vad innebär det och vilka är konsekvenserna?
Föreläsare: Rosella Citterio, anhörigkonsulent, Malmö stad och Ann-Helen Westerdahl, utvecklingssamordnare, Malmö stad
Datum och tid: Måndag den 18 november klockan 13.15−15.30 (med paus)
Våld in nära relation sker många gånger i det dolda och vägen till att söka hjälp är ofta lång för den som utsätts. I den här föreläsningen lyfts vad som räknas som våld och vilka konsekvenserna för den som utsätts blir. Föreläsarna tar också upp vilka tecken som man kan vara vaksam på, vad man som anhörig kan göra samt vilket samhällsskydd och stöd som finns.
19 november: Sexuella övergrepp i barndomen – vilka blir konsekvenserna för den som utsatts?
Föreläsare: Christina Hansson från Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen
Datum och tid: Tisdag den 19 november klockan 13.15−14.15
Forskning visar att minst 1 av 4 kvinnor och 1 av 10 män i Sverige har blivit utsatta för sexuella övergrepp under barndomen.
De flesta berättar inte för någon om det som hänt och lidandet och ohälsan för den som utsatts är därför ofta stor genom hela livet. Under föreläsningen lyfter Christina Hansson hur utbrett problemet är, hur de långsiktiga konsekvenserna ser ut samt hur du kan hjälpa den som blivit utsatt.
19 november: Sex mot ersättning, sugardejting, och människohandel – hur tar det sig uttryck och vilket stöd finns?
Föreläsare: Föreläsare Katariina Klostergaard socionom, Evonhuset och Sara Olsson Regionkoordinator, Evonhuset
Datum och tid: Tisdag den 19 november klockan 14.30−15.30
Det finns olika anledningar till att personer börjar med sex mot ersättning eller sugardating. Katariina Klostergaard från Evonhuset berättar om de vanligaste orsakerna till att det sker och vilka konsekvenserna kan bli för den enskilde. Hon kommer även prata om hur våldsutsattheten ser ut i den här gruppen, vilket stöd som erbjuds, samt vad kan man tänka på i mötet med personer som har erfarenhet av det.
Människohandel ser olika ut och exploatering av människor tar sig olika uttryck. Sara Olsson kommer att prata om på vilka arenor människohandel förekommer, hur det kan se ut i dagens Sverige och vad du som medmänniska kan göra för att motverka det.
Evonhuset - sex mot ersättning och människohandel - Malmö stad
20 november: Varför är det bra med krisbearbetning vid våldsbrott?
Föreläsare: Mirjana Babic Stanisic socionom, Anna Strandlund socionom, Centrum för brottsutsatta och medling
Datum och tid: Onsdag den 20 november klockan 13.15−14.15
När man blivit utsatt för våld är det vanligt att uppleva en känsla av otrygghet och rädsla, att få problem med sömnen eller att få minskad aptit. Krisbearbetning kan hjälpa utsatta att förstå vad de varit med om och att återerövra den trygghet som de blivit berövade. Under föreläsningen berättar Centrum för brottsutsatta och medling om hur krisbearbetning går till, samt om stöd till vittnen och anhöriga till våldsutsatta.
22 november: Så förebyggs våld i nära relation med hjälp av den nya satsningen Trygg relation - fri från våld
Föreläsare: Projektledare Trygg relation – fri från våld
Datum och tid: Fredag den 22 november klockan 13.15−14.15
Socialtjänsten, polisen och frivården i Malmö provar just nu en ny brottsförebyggande metod mot partnervåld: Trygg relation - fri från våld. Syftet är att förhindra våldet genom att sätta ökad press på personer som utsätter sin partner för våld att ändra sitt beteende. Våldet ska inte ska vara något privat, utan det är angeläget för alla i samhället.
Under den här föreläsningen får veta mer om projektet, hur det går till och vad det ska leda till.
25 november: Projektet Joni förebygger hedersförtryck och våld hos personer med funktionsnedsättning
Föreläsare: Projektledare för Joni, RFSU Malmö
Datum och tid: Måndag den 25 november klockan 13.15−14.15
Personer med funktionsnedsättning kan vara särskilt sårbara för våld, hedersrelaterat förtryck och könsstympning.
Genom RFSU:s projekt Joni träffas personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. De ser på film, har workshops och samtalar om bland annat hedersrelaterat förtryck, våld och sexuella rättigheter.
Under föreläsningen presenterar RFSU Malmö metoder som används inom projektet och som bygger på delaktighet och antirasism.
25 november: VIP och Respektfulla relationer stärker Malmöbor
Föreläsare: Ann-Helen Westerdahl, utvecklingssamordnare funktionsstödsförvaltningen
Datum och tid: Måndag den 25 november klockan 14.30−15.30
Risken att utsättas för våld är nästan dubbelt så stor för personer med funktionsnedsättning än för dem utan. Förutom det våld som kan drabba alla riskerar de att utsättas för våld som är direkt kopplat till funktionsnedsättningen. Det kan handla om att någon gömmer hjälpmedel eller vägrar teckenspråkstolka. Personer kan också, på grund av sin funktionsnedsättning, vara särskilt sårbara för andra typer av våld som hedersrelaterat våld, könsstympning, prostitution, människohandel och ekonomiskt våld.
VIP står för Viktig Intressant Person och är en kurs som ska bidra till att stärka den enskildes självkänsla genom kunskap, övningar och samtal. På kursen Respektfulla relationer ligger fokus på samtal och reflektioner kring vikten av att ha respektfulla relationer – med sig själv och andra. Under föreläsningen får du veta mer om kurserna och hur de kan stärka deltagarna. Du får också veta hur du ska gå till väga om du eller någon du känner är intresserad av att delta. Kurserna vänder sig till vuxna Malmöbor som har insatser genom funktionsstödsförvaltningen.
Tillgänglighet
Lokalen på Fänriksgatan 1 har ramp för rullstol och föreläsningen sker på bottenplan.
Observera: Vi har tidigare anget att det finns hörselslinga i lokalen.
Detta stämmer tyvärr inte. Lokalen är en av de mindre, men om det är till hjälp kan vi ordna så att du får sitta långt fram i lokalen.
Fakta om En vecka fri från våld
Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner samt länsstyrelserna. Initiativet har varit årligen återkommande och under veckan sker aktiviteter såväl nationellt som lokalt. Syftet med veckan är att uppmärksamma att våld går att förebygga.
Samhället har ansvar att skydda barn och vuxna som är utsatta för våld och förtryck. Malmö stad har därför tagit fram Plan fri från våld – En gemensam angelägenhet 2022–2026.
Sidan senast uppdaterad: