$left
$middle

Ät mer växtbaserat

Gillar du falafel, pasta med tomatsås eller daal? Då har du redan gjort en insats! Mat från växtriket har lägre klimatpåverkan än kött, fisk och mejeriprodukter.

Tips för att komma igång

  • Inför ett par vegetariska dagar i veckan hemma.
  • Byt ut köttet, kycklingen eller fisken i dina favoritrecept till växtbaserade alternativ. Prova till exempel att göra pasta med "köttfärssås" på linser, eller varför inte tacos med bönor eller vegofärs? Ofta smakar det lika gott!
  • Kolla i frysdisken efter växtbaserade produkter och utmana dig själv att prova något nytt.
  • Servera en bönröra eller bönsallad vid sidan av maten om du vill få i dig extra protein.
  • Beställ vegetariskt på restaurang – på köpet får du inspiration till att själv laga samma sak hemma.
  • Testa att byta ut mjölk, ost eller grädde i matlagningen till växtbaserade produkter. De brukar finnas på en särskild hylla – fråga i din matbutik om du inte hittar.
  • Redo för nästa nivå? Utmana dig själv att äta helt växtbaserat i en vecka eller en månad!

Vinster med mer växtbaserad kost

Runt 25 procent av en Malmöbos klimatavtryck kommer från maten. Kött och mejeriprodukter är det som orsakar störst utsläpp.

Vegetabiliska proteinkällor har mycket lägre klimatpåverkan än vad kött har. Det visar forskning från bland annat svenska nationella forskningsinstitutet RISE.

Enligt Naturvårdsverket orsakar köttet vi äter i Sverige nästan ett ton koldioxidekvivalenter* per person och år - lika mycket klimatpåverkan som att flyga till Thailand. Genom att istället börja äta mer växtbaserad mat kan vi hjälpas åt att nå klimatmålen.

Så stor blir klimatvinsten:

  • Att gå över till en vegetarisk kost minskar utsläppen från dina matvanor med en tredjedel.
  • Att börja äta helt växtbaserat minskar utsläppen från maten med två tredjedelar (jämfört med en kost som innehåller kött, fisk och mejeriprodukter).
  • Ett kilo nötkött har 35 gånger större klimatpåverkan än ett kilo bönor.

*Koldioxidekvivalenter är ett begrepp för att prata om, och jämföra, de gaser som påverkar vårt klimat. Metan och lustgas räknas om till koldioxid.

Råvaror som linser, bönor, rotfrukter och grönsaker är i regel billigare än kött och fisk. De har också ofta en längre hållbarhet, vilket minskar matsvinnet.

Det finns stora hälsovinster med att äta mer växtbaserat. Till exempel minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och cancer, enligt Livsmedelsverket.

Det är inga problem att få i sig tillräckligt med näring med en växtbaserad kost, så länge du har grundläggande kunskap om vilka olika råvaror du behöver äta. Det är inte heller något hinder för att bygga muskler, något som både forskning och kända idrottare har bevisat.

Om du vill äta växtbaserat men är rädd att få brist på ämnen som ofta finns i kött och fisk, kan du antingen äta mer av vissa råvaror från växtriket eller i vissa fall komplettera med ett kosttillskott.

sv