$left
$middle

Köp mat i säsong

I Malmötrakten finns fantastiska möjligheter att äta mat som nyligen skördats på åkrarna och i naturen nära oss.

Tips för att komma igång

  • Skriv ut en guide över vilka grönsaker som är i säsong och sätt på kylskåpet.
  • Sök på internet efter recept med de varor som är i säsong just nu för att få inspiration, istället för att laga samma rätter året om.
  • Välj kål, lök, morötter och potatis under vinterhalvåret.
  • Fyll på med bär och grönt från frysdisken.

Säsongsguide för grönsaker

Skriv ut en guide över vilka grönsaker som är i säsong och sätt på kylskåpet.

Visste du att även fisk och kött har säsonger?

I Gårdsnäras säsongsguide kan du även se vilken fisk, skaldjur, kött och mejeriprodukter som är i säsong.

Ta vara på maten i säsong

  • Sylta, safta, konservera och torka när det finns bär, frukt och grönsaker.
  • Lär dig mjölksyra (fermentera) grönsaker för att förlänga hållbarheten på det som är i säsong.
  • Lär dig mer om vilda, ätbara växter - kanske finns det massor av gratis, klimatneutral mat i ett naturområde nära dig?

Vinster med mat i säsong

När du väljer grönsaker, baljväxter och frukter som är i säsong minskar risken för att maten har odlats i energikrävande växthus eller transporterats med flyg. Då minskar också matens klimatavtryck. Att äta varor just när de skördas i vårt klimat är också ett sätt att minska matsvinnet av känsliga grönsaker och frukter.

När grödor är i säsong har de en hög koncentration av näringsämnen och vitaminer. Att köpa råvaror i säsong är dessutom ett bra sätt att få upp ögonen för nya grönsaker som du kanske inte skulle prova annars, och som kan ge en mer varierad kost.

Mat i säsong är ofta billigare – en win-win för dig och klimatet! Äter du sparris på våren och rotfrukter på hösten, istället för tvärt om, så kan du spara en rejäl slant.

sv