$left
$middle

Minska maten som slängs

Ta sista tårtbiten, rädda gurkan och ät resten av tacosen till lunch imorgon. Synd att slänga, ju.

Tips för att komma igång

  • Planera matlagningen och gör inköpslistor.
  • Lägg upp mindre portioner. Om du har mindre tallrikar minskar risken att lägga upp för stora portioner som sedan slängs.
  • Koka bara så mycket kaffe som du vet kommer att drickas upp. Blir det kaffe över ändå? Frys in i isformar och gör iskaffe!
  • Frys in matrester och råvaror som du inte hinner äta. Det mesta går att frysa!
  • Har bäst före-datumet passerats? Lukta och smaka på maten innan du slänger! Många varor är fullt ätbara långt efter sitt bäst före-datum.
  • Förbered plats i kylen där du lägger sådant som ska ätas upp först.
  • Planera för att ta tillvara och laga mat med rester en måltid i veckan.
  • När du äter på restaurang, be om att få med resterna hem.

Testa hur du ligger till med matsvinnet

Gör Livsmedelsverkets enkla test för att se hur du ligger till med matsvinnet idag.

Vad betyder datummärkningen?

Lär dig mer om skillnaden på bäst före-datum och sista förbrukningsdag med Livsmedelsverketså enkla guide.

Ta din insats till nästa nivå bli en maträddare!

  • Rädda mat i affärer. Låt inte utseendet bedra, utan välj gärna varor med kort datum om du ändå ska använda dem snart.
  • Gå med i rädda mat-grupper, till exempel Rude Food eller Svinnbruket.
  • Köp räddad mat för billigt pris på appar som exempelvis Too good to go eller Karma.
  • Rädda lökskal, grönsaksstumpar och fisk- och skaldjursrens och gör egen buljong eller fond.
  • Gå förbi grönsakshandlarna på torget strax innan stängning – då kan du ofta både rädda sådant som annars skulle slängas och få ett extra bra pris!
  • Lär dig fermentera och konservera mat som ett alternativ till frysen.

Vinster med minskat matsvinn

sv