Kommunikatörens roll
I Malmö stads förvaltningar finns totalt cirka 135 kommunikatörer. De arbetar för Malmös 360 000 invånare i en organisation som har 14 förvaltningar med totalt drygt 29 000 medarbetare.
Kommunikatörerna arbetar för att stärka demokratin och öka förtroendet för Malmö stad genom att göra information tillgänglig, skapa dialog och lyssna på Malmöborna. De utvecklar kommunikationen – både inom organisationen och med invånarna. Detta innebär att analysera kommunikationsbehov, genomföra insatser och stödja medarbetare och chefer i kommunikationsfrågor. De ansvarar också för utvecklingen av Malmö stads olika kommunikationskanaler, som malmo.se och intranätet.
Malmö stad strävar efter en öppen och effektiv kommunikation som ger Malmöborna god service, korrekt information och möjlighet till dialog. Kommunikatörerna arbetar för att snabbt nå ut med samhällsinformation. De bevakar också vad som händer i omvärlden och analyserar Malmöbornas behov för att kunna utveckla och förbättra kommunens service.
En del i kommunikatörernas arbete är att vara en länk mellan media och kommunens verksamheter. De arbetar för öppenhet och transparens genom att hjälpa journalister att få kontakt med rätt personer och hitta den information de söker.
Vid kriser eller större händelser i samhället samordnar kommunikatörerna informationen till Malmöborna. De säkerställer att kommunikationen är snabb, korrekt och samordnad.
Kommunikatörerna arbetar också för att stärka Malmö som plats. De berättar om stadens utveckling och möjligheter, både för att attrahera nya invånare och företag och för att bygga stolthet hos dem som redan bor här. De skapar förutsättningar för Malmöborna att engagera sig i stadens utveckling, bland annat genom att informera om och genomföra medborgardialoger.
Här är några exempel på arbetsuppgifter:
- Förklara beslut och förändringar i kommunen så att Malmöborna förstår hur de påverkas
- Utveckla dialoger mellan kommunen och invånarna i olika projekt och frågor
- Göra information tillgänglig för alla, till exempel genom att ta fram webbplatser med stöd till anhöriga eller informationsfilmer om skolvalet
- Arbeta med kampanjer som uppmuntrar till ett hållbart Malmö
- Planera och genomföra kommunikation vid samhällsstörningar
- Ge stöd till chefer och medarbetare i kommunikationsfrågor
- Bidra till att göra Malmö till en attraktiv plats att bo, arbeta och driva företag i
Frågor om kommunikatörer
Det dyker emellanåt upp frågor om kommunikatörer. Här är svar på några återkommande frågor.
Har det blivit fler kommunikatörer?
Malmö stads verksamheter efterfrågar mer professionellt kommunikationsstöd då det förbättrar servicen till Malmöborna. Allmänhetens förväntningar stiger också på kommunens kommunikation, bland annat på grund av den digitala utvecklingen. Malmöborna, liksom andra, kräver snabbare svar och tydligare kommunikation. Det har bidragit till att det generellt har blivit fler kommunikatörer sedan 1990-talet.
Skönmålar kommunikatörerna Malmö stad?
Malmö stads kommunikatörer ska inte skönmåla. Förvaltningslagen säger att verksamheten ska vara “saklig och opartisk”. Kommunikationen ska enligt Malmö stads kommunikationspolicy vara öppen, tydlig, planerad, tillförlitlig och offensiv.
Försvårar kommunikatörerna granskning av kommunen?
Malmö stads kommunikatörer ska inte försvåra granskningar. De ska stödja offentlighetsprincipen och uppmuntra transparens. De kan till exempel ge stöd åt medarbetare och chefer så att de känner sig trygga i att uttala sig i medier. De ska också göra sitt bästa för att Malmöborna ska få så korrekt information som möjligt.
Sidan senast uppdaterad: