Välfärdsbrott
Malmö stads gemensamma resurser tillhör Malmöborna. Malmö stad arbetar för att upptäcka och motverka välfärdsbrott. När vi hindrar välfärdsbrott ser vi till att pengarna går till den gemensamma välfärd som de är tänkta för.
Det här är välfärdsbrott
Välfärdsbrottslighet är när en aktör, ett företag, förening eller privatperson, medvetet och på felaktiga grunder utnyttjar det allmännas tillgångar för egen vinning.
Begreppet välfärdsbrott är brett och tillvägagångssätten många. Det kan till exempel vara att en person eller organisation ägnar sig åt bidragsbrott genom att lämna oriktiga uppgifter eller undanhålla information. Andra exempel är bedrägeri vid upphandling, avtalsbrott eller falska fakturor.
En växande del av välfärdsbrottsligheten har idag förgreningar in i den organiserade brottsligheten.
Så påverkas vi av välfärdsbrottslighet
Brott mot välfärden leder till ekonomiska förluster när gemensamma pengar används felaktigt eller går till oseriösa aktörer. Välfärdsbrott kan också leda till att personer får fel stöd eller inte får den hjälp de har rätt till. Ytterst hotar brott mot välfärden förtroendet för samhällets institutioner och i förlängningen – vår demokrati.
Så arbetar Malmö stad mot välfärdsbrott
Malmö stad har en plan för arbetet mot välfärdsbrott. Organisationen följer en gemensam handlingsplan ”Att förebygga och hantera ekonomisk brottslighet och oegentligheter i välfärden” som beslutades av kommunstyrelsen 2020.
Handlingsplanen syftar till att förebygga, upptäcka och åtgärda brott och oegentligheter. Arbetet kan till exempel handlar om att säkerställa att rätt stöd, bistånd, bidrag eller avtal går till rätt person, förening eller företag. Inom olika verksamheter kan arbetet se olika ut. Åtgärder kan vara i form av utökade kontroller och uppföljningar, att utveckla metoder och arbetssätt eller utbildningar.
Exempel på arbete mot välfärdsbrott
Att bekämpa olika former av brott mot välfärden är ett pågående arbete som genomsyrar hela Malmö stads organisation. Det finns verksamheter som löper extra stor risk för att utsättas för kriminalitet. Där görs extra satsningar.
Exempel på insatser för att förebygga välfärdsbrott:
- Gemensamma skattepengar ska inte gynna oseriösa leverantörer. Inom Malmö stad finns en särskild uppföljningsfunktion som följer upp och kontrollerar att leverantörer följer de arbetsrättsliga villkor som är ställda i våra avtal, i syfte att motverka arbetslivskriminalitet. Funktionen fokuserar i första hand på att följa upp avtalsvillkor inom riskbranscherna städ, transport, bygg och anläggning. Funktionen arbetar också förebyggande genom att bygga upp kunskap om hur Malmö stad kan stärka arbetet med att motverka affärer med oseriösa leverantörer. Så arbetar Malmö stad för sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor.
- Genom Tryggare Malmö samordnar Malmö stad myndighetsgemensam tillsyn för att öka tryggheten i Malmö och motverka illegal ekonomi. Fokus ligger på att upptäcka oseriösa aktörer inom områden som till exempel fastigheter, livsmedel, fordonsbranschen, massagesalonger och alkoholförsäljning. Exempel på samarbetande myndigheter är Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Tryggare Malmö - samordnad tillsyn
- Ökad uppföljning av bidrag till enskilda. Inom avdelningen för ekonomiskt bistånd och boende på arbetsmarknads- och socialförvaltningen arbetar utredningssekreterare med att både förebygga och utreda misstankar om felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. Målet är att säkerställa att stöd når de Malmöbor som verkligen behöver det. Arbetet innefattar samverkan med andra kommuner, myndigheter och polis för att hantera frågor om felaktig folkbokföring och andra misstankar om missbruk av systemet.
- Malmö stad har en visselblåsarfunktion för att upptäcka och hantera oegentligheter som är av allmänintresse. Medarbetare kan anonymt rapportera misstänka avvikelser eller brott i arbetsrelaterade sammanhang. Rapporter till visselblåsarfunktionen tas emot av en extern part. Malmö stads visselblåsarfunktion
Samverkan med andra myndigheter
Välfärdsbrott är ofta komplexa. Brotten kan ske inom olika områden och begränsas inte heller till en kommuns geografiska område. För att upptäcka och stoppa brottsligheten och skydda våra gemensamma resurser är samarbete andra organisationer och myndigheter viktigt. Malmö stad samverkar med myndigheter som; Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden, Polisen och Skatteverket.
Malmö stad samarbetar också med andra kommuner och genom SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) för att omvärldsbevaka, uppmärksamma brister i lagstiftningen och utveckla metoder för att angripa brottsligheten på bästa sätt.
Sidan senast uppdaterad: