Norcarb Engineered Carbons AB
Norcarb Engineered Carbons AB producerar kimrök vid sin anläggning i Malmö Oljehamn. Kimrök är en form av elementärt kol i pulverform och används huvudsakligen som förstärkningsmedel i däck och gummiprodukter samt som pigment i plaster och färger.
Anläggningens område omfattar ett invallat cisternområde för lagring av råvara, processområde där framställning av kimrök sker, lagrings- och utlastningsområde samt ett antal kringliggande byggnader med kontor, verkstäder och andra faciliteter.
Som råvara i tillverkningsprocessen används tunga oljefraktioner. Råvarorna, som gemensamt kallas Carbon Black Feedstock anlöper via fartyg och hanteras och lagras i verksamhetsområdet med en årsomsättning av cirka 75 000 ton. Total maximal lagringsmöjlighet för oljeråvaran är idag ca 7 000 ton. Mängden Carbon Black Feedstock som hanteras på anliggningen medför att den omfattas av högre kravnivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
Farliga ämnen
- Carbon Black Feedstock: Giftigt, miljöfarligt
- Ammoniak 25 procent: Frätande
- Naturgas: Extremt brandfarlig gas
- Kimrök: Ej hälsoskadligt, ej miljöfarligt
Utsläpp
Det område som kan beröras av en allvarlig kemikalieolycka omfattas i huvudsak av det område som är beläget innanför det stängsel som avgränsar anläggningen, bland annat cisternområdet och processområdet. Områden utanför anläggningen som skulle kunna beröras av en allvarlig kemikalieolycka är främst kajer och hamnbassäng, vilket är där lossning och transportering av ämnen sker. De händelser som främst kan uppstå är spill och läckage. Metod för att hantera en sådan händelse beror på typ av ämne, utsläppets storlek samt var det uppstått. Möjliga åtgärder är invallning, inlänsning, uppumpning, utspädning, neutralisering samt efterföljande sanering.
Om en allvarlig kemikalieolycka skulle inträffa på anläggningen bedöms risken för människors liv och hälsa vara liten, eftersom allmänheten ej har tillträde till anläggningen samt att det i områden med högre risk endast vistas människor sporadiskt under arbetstid. Närmaste bostadsområde är mer än två kilometer från anläggningen och bedöms inte påverkas i större utsträckning vid en allvarlig kemikalieolycka.
Brand
Vid en eventuell cisternbrand eller utsläpp av naturgas med medföljande brand/explosion kan värmestrålning och rökgasspridning påverka närliggande verksamheter, vilket kan medföra att dessa behöver utrymma sina områden. Röken kan ge upphov till besvär för människor som vistas i vindriktningen. I vilken omfattning människor kan komma att påverkas beror på vilken spridning branden får. Metod för att hantera en sådan händelse beror på typ av ämne samt var den inträffat. Möjliga åtgärder är kylning, släckning, avbrinning samt efterföljande sanering.
Kontaktuppgifter
Adress: Kusthamnsgatan 1, 211 24 Malmö
Telefon: 040-28 82 40
Tillsyn
Länsstyrelsen Skåne har tillsyn över detta företag.
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: