$left
$middle

Sydkraft Thermal Power AB

Sydkraft Thermal Power AB är ett elproducerande kraftverk med två gasturbinaggregat.

Utomhus på anläggningstomten finns tre oljecisterner för förvaring av eldningsolja 1. Dessutom finns en cistern som mellanlagrar eldningsolja 5. Vid anläggningen finns även ett naturgaseldat kraftvärmeverk (Öresundsverket) som är vilande sedan år 2017. Svenska kraftnät som är elberedskapsmyndighet har beslutat om att Öresundsverket ska återställas för att stå i beredskap senast år 2025.

Skulle en kemikalieolycka inträffa finns utarbetade handlingsplaner och nödlägesinstruktioner för att begränsa konsekvenserna av ett utsläpp. Dessutom finns det en övergripande krisplan för verksamheten med en krisorganisation för att hantera krissituationer.

Farliga ämnen

  • Eldningsolja 5: Miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer. För människor är eldningsolja farligt vid förtäring eller kraftig inandning, och irriterande vid kontakt med hud.
  • Eldningsolja 1: Miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer. Eldningsolja 1: är även klassificerat som brandfarlig vätska. För människor är eldningsolja hälsoskadligt vid förtäring eller kraftig inandning, och irriterande vid kontakt med hud.

Utsläpp

Oljeläckage till hamnbassäng vid lossning eller lastning från fartyg

En allvarlig kemikalieolycka med stora miljökonsekvenser kan uppstå genom ett stort utsläpp av eldningsolja. Sådana händelser kan exempelvis utgöras av omfattande oljeläckage från ledning eller annan utrustning i samband med lossning av fartyg, vilket medför oljeläckage till hamnbassäng. Detta kan medföra stora miljöskador genom spridning av olja i havet. En sådan händelse innebär ingen allvarlig risk för människors hälsa.

Oljeläckage från markförlagd ledning

En allvarlig kemikalieolycka med stora miljökonsekvenser kan uppstå genom ett stort oljeläckage från markförlagd ledning vid lossning. Detta skulle kunna inträffa på grund av ledningsbrott som uppstått till följd av korrosion som inte upptäckts eller läckage i fjärrvärmeledning som underminerar oljeledningen. Eldningsolja kan då spridas via fyllnadsmassor ner till grundvattnet samt till hamnbassäng. Detta kan medföra stora miljöskador genom förorening av mark och grundvatten samt spridning av olja i havet.

Oljeläckage på grund av cisternhaveri

En allvarlig kemikalieolycka med stora miljökonsekvenser kan uppstå vid cisternhaveri där en eller flera cisterner rämnar och olja sprids utanför invallningen. Med hänsyn till cisternernas konstruktion, den fortlöpande tillsynen och det underhåll som görs bedöms detta endast kunna inträffa på grund av extrema händelser utanför bolagets kontroll, såsom jordbävning, sabotage eller störtande flygplan. Detta kan medföra stora miljöskador genom förorening av mark och grundvatten samt spridning av olja i havet.

Brand

Brand i invallning

Läckage av eldningsolja 1 inom cisternområdet som bildar en pöl på marken som antänds och ger upphov till en pölbrand. Utsläppet antas uppkomma till följd av en läckande ventil, fläns, rörskarv eller liknande. Ett rörbrott eller omfattande skada på cistern är även möjliga orsaker till utsläppet. Cisternområdet är inhägnat för att begränsa tillträdet och förbud mot tändkällor råder.

Brand i cistern

Cisternbrand i en av cisternerna inom cisternparken. Cisternområdet är inhägnat för att begränsa tillträdet och förbud mot tändkällor råder. Eldningsolja 1 har en flampunkt över 60 °C, vilket innebär att oljan behöver upphettas till denna temperatur innan brännbara ångor bildas. Cisternbrand förutsätter avsiktlig handling eller naturkatastrof för att antändning ska ske. Risken för allvarlig olyckshändelse bedöms således vara begränsad.

Kontaktuppgifter

Post- och besöksadress: Flintrännegatan 19B, 211 24 Malmö

Telefon: 0771-765 765

Mer information

Kontaktinformation

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv