$left
$middle

Sammanhållen journal för dig med insatser hos olika vårdgivare

Du som får insatser inom hälsa, vård och omsorg för äldre samt LSS och socialpsykiatri för personer med funktionsnedsättningar, får dina vårdinsatser dokumenterade i Malmö stads patientjournal. Sammanhållen journalföring innebär att alla vårdgivare kan se varandras journaler om dig – om du ger ditt samtycke.

Samtycke

När du säger ja samtycker du till att vårdpersonal får ta del av din sammanhållna journal i enlighet med patientdatalagen. Det är bara du som patient som kan ge ditt samtycke. Anhöriga eller god man kan inte lämna samtycke åt dig.

Så fungerar sammanhållen journalföring för dig

Genom sammanhållen journalföring kan andra vårdgivare, till exempel vårdcentraler och sjukhus, läsa om den hälso- och sjukvård som vi i Malmö stad dokumenterar om dig. Samtidigt kan vår legitimerade vårdpersonal se vilken vård du fått och får hos andra vårdgivare.

Syftet med en sammanhållen journal är att vi som vårdar dig ska få en större förståelse och en bättre helhetsbild av din vårdhistorik och ditt vårdbehov. Därmed ökar patientsäkerheten och din trygghet.

Förutsättningarna för att en annan vårdgivare ska få läsa i din patientjournal är:

  • att du ger ditt medgivande, samtycke,
  • att det finns en pågående vårdrelation
  • och att uppgifterna behövs för att ge dig god vård.

Slutet system på dina villkor

Sammanhållen journalföring sker via Nationell patient­översikt, NPÖ, som är ett slutet system som inte kan nås via en vanlig sökmotor på nätet.

Varje gång någon läser från NPÖ blir det registrerat. Det görs även regelbundna uppföljningar av vem som loggat in i NPÖ för din trygghets skull.

Du kan också själv begära ut loggar över vem som läst din journal.

Spärr av journal

Om du av någon anledning inte vill att vi i Malmö stad som vårdar dig ska kunna visa dina uppgifter för andra vårdgivare, kan du spärra din journal hos oss. Du avgör hur länge, och du kan när som helst ta bort spärren.

Om du väljer att spärra din journal är det viktigt att tänka på att det kan försvåra en bedömning av ditt hälsotillstånd.

Hur spärrar jag min journal?

Du spärrar din journal genom att kontakta din sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut i Malmö stad.

Har du inte ett direktnummer kan du ringa eller mejla till
hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen eller funktionsstödsförvaltningen. Se kontaktuppgifter nedan.

Du kan även kontakta Malmö stad på tel: 040-34 10 00 eller malmostad@malmo.se.

Vanliga frågor och svar om sammanhållen journal

Alla som har en vårdgivarkontakt där en journal är upprättad.

Efter samtycke (medgivande) från dig som patient kan legitimerad personal få ta del av journalföringen från respektive vårdgivare. Den aktuella personalen måste ha en särskild behörighet, en pågående vårdrelation och patienten måste ha ge sitt samtycke.

Ditt samtycke gäller så länge de vårdinsatser du får hos olika vårdgivare pågår. Om en insats avslutas hos en vårdgivare upphör behörigheten i den sammanhållna journalföringen.

Nej, sammanhållen journalföring gäller bara i Sverige.

Alla kan begära att få läsa sin journal. Kontakta ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast.

Det finns spärr- och loggfunktioner och tydliga rutiner vem och hur en journal får läsas. Patientdatalagen styr behörighet och åtkomster. Integritetsskyddsmyndigheten är tillsynsmyndighet.

Det är bara medborgare som har hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs av legitimerad personal inom Malmö stad som har en upprättad journal.

Kontakta oss

Funktionsstödsförvaltningen

E-post:
fsf@malmo.se
Telefontider:
Måndag–fredag klockan 08.00–12.15 och 12.45–16.00
Besöksadress:
Fänriksgatan 1
Besökstider:
Måndag–fredag klockan 07.45–16.00. Receptionen har lunchstängt klockan 12.15–12.45.

Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen

E-post:
hvo@malmo.se
Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar klockan 08.00–17.00
Besöksadress:
Kungsgatan 13
Besökstider:
Vardagar klockan 08.00–16.00
sv