Bostadsanpassningsbidrag
Om du har en bestående funktionsnedsättning kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. För bidraget kan du anpassa bostaden.
Anpassningarna ska behövas för just dina behov. Det kan vara anpassningar för att du ska kunna
- komma in i och ut ur din bostad
- förflytta dig i din bostad
- klara din hygien
Innan du ansöker – kontakta arbetsterapeut eller annan sakkunnig
De behöver skriva ett intyg att anpassningen är nödvändig för dig. Intyget ska bifogas till ansökan. För att komma i kontakt med kommunens arbetsterapeuter, kontakta Malmö stads kontaktcenter på 040-34 10 00.
Gäller ansökan personer under 18 år eller anpassning för elrullstol ska du kontakta din vårdcentral eller arbetsterapeut inom Region Skåne.
Ansökan om bostadsanpassningsbidrag
För att din ansökan om bostadsanpassningsbidrag ska vara fullständig behöver du:
- Intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig om att bostadsanpassning är nödvändigt med hänsyn till funktionsnedsättningen.
- Skriftligt medgivande från fastighetsägare.
- Skriftligt medgivande från eventuella andra personer som står med på ditt bostadskontrakt som hyrestagare eller ägare av bostaden.
Om du inte själv vill eller kan inhämta och skicka in medgivande kan du ange i ansökan att du ger stadsbyggnadskontoret fullmakt att göra det.
Se filmen om hur du ansöker
Vem kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag?
Det är alltid personen med funktionsnedsättning som ska söka bostadsanpassningsbidrag. Det gäller även om det är någon annan som till exempel äger eller hyr bostaden. Du kan söka bidrag om du hyr din bostad, har bostadsrätt eller egnahem. För anpassning av hyres- och bostadsrätt krävs fastighetsägarens medgivande.
Om personen med funktionsnedsättning är under 18 år kan föräldrarna skicka in ansökan. Om båda föräldrarna har vårdnaden om barnet så är också båda förmyndare för barnet. Det innebär att båda föräldrarna ska skriva under ansökan om bostadsanpassningsbidrag som företrädare för barnet. Är en av föräldrarna ensam vårdnadshavare behövs bara den förälderns underskrift.
I de fall personen med funktionsnedsättning har en förvaltare kan i stället förvaltaren skicka in ansökan åt personen.
Bostadsanpassningar som bidraget täcker
Bostadsanpassningsbidrag är till för att anpassa och komplettera grundläggande fasta funktioner i och i anslutning till bostaden. Med fasta funktioner menas sådana som du normalt inte tar med dig vid en flytt eftersom de ingår i bostaden.
Anpassning av fasta funktioner kan till exempel vara:
- tröskelborttagning
- borttagning av badkar
- installation av automatiska dörrar och ramper.
En förutsättning för att få bidrag är att bostadsanpassningen är nödvändig och att behovet inte kan lösas på enklare sätt, till exempel med hjälpmedel.
Detta får du inte bidrag för
- Normalt underhåll av bostaden.
- Inköp eller anpassning av lösa inventarier.
- Anpassning av fritidshus.
- Anpassning i bostad som du fått beviljad enligt socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Om du ska byta bostad
När du byter bostad ska du välja bostad med omsorg. Bidrag lämnas inte till åtgärder som beror på att den nya bostaden är uppenbart olämplig med hänsyn till din funktionsnedsättning. Till exempel om din bostad har brister i fråga om storlek, planlösning, antal våningsplan eller nivåskillnader i eller i anslutning till bostaden.
Efter att du skickat in din ansökan
När du ansökt om bidrag för bostadsanpassning går ditt ärende igenom följande steg.
Handläggaren prövar ansökan
Offerter och eventuella ritningar på anpassningar tas in vid behov. Ibland måste handläggare göra ett hembesök för att få alla uppgifter om dig och din bostad innan beslut kan tas.
Du får ett beslut om du har beviljats bidrag eller inte
Bidragets storlek motsvarar en skälig kostnad för de åtgärder som har beviljats. Vid mindre åtgärder, till exempel tröskelborttagning, stödhandtag och spisvakt, kan du förvänta dig att få ett beslut inom fyra månader. Vid större anpassningar till exempel av badrum och kök är tiden sex månader. Du har rätt att skriftligen begära att stadsbyggnadskontoret ska avgöra ditt ärende senast inom sex månader.
Om du inte är nöjd med beslutet
Om du vill överklaga måste din överklagan komma in till stadsbyggnadskontoret inom tre veckor från att du mottog beslutet. Skicka en skrivelse med e-post till sbk.bostadsanpassning@malmo.se eller med post till:
Stadsbyggnadskontoret
Enheten för bostadsanpassning
205 80 Malmö
Om du är nöjd med beslutet – beställ anpassningen
Om du är nöjd med beslutet ska du beställa anpassningen. Det är alltid du som bidragssökande som är beställare av arbetet. Du kan välja att anlita en egen behörig hantverkare med F-skattsedel eller anlita hantverkare som kan föreslås av stadsbyggnadskontoret.
Utbetalning av bidraget
Utbetalning sker efter att arbetet är utfört och anpassningen är godkänd av dig. Ibland behövs ett hembesök av handläggare innan utbetalning. Mer information gällande detta får du i samband med ditt beslut.
Felanmälan av utrustning
Finns det fel på utrustning du fått via bostadsanpassningsbidrag kan du göra en felanmälan.
Läs mer
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: