Utstakning, lägeskontroll, byggplatsnät och andra mättjänster
Du kan beställa mättjänster som till exempel olika utstakningar eller lägeskontroll av Malmö stads mätningsenhet i samband med att du ansöker om bygglov. I startbeskedet för bygglov informeras du om utstakning och lägeskontroll krävs. Du kan också beställa utvisning av fastighetsgräns.
Beställ mättjänster
Tänk på följande innan du beställer:
- Du kan inte beställa finutstakning innan du fått startbesked. Om du fått startbesked muntligen måste den tekniska handläggaren meddela mätningsenheten.
- Mätningsenheten kan endast ansvara för markeringarna som görs vid de olika uppdragen under tiden som mätningsingenjörerna är på plats. Därför är det mest lämpligt att du beställer tjänsterna nära i tid då markeringarna ska användas. Om markeringarna försvinner eller förstörs på något sätt måste du skicka in en ny beställning och debiteras på nytt.
Om utstakning och lägeskontroll ska utföras av annan sakkunnig
Om utstakning och lägeskontroll sker av annan sakkunnig än Malmö stads personal, måste du som byggherre lämna in ansökningsblankett om sakkunnig utstakare till den tekniska handläggaren i bygglovsärendet. Du får ansökningsblanketten av den tekniska handläggaren och blanketten ska skrivas under av både byggherre och utstakare.
För sakkunnig utstakare krävs godkänd ansökan samt att byggnationen inte ligger i fastighetsgräns eller i dess omedelbara närhet.
Utvisning av gräns och andra mättjänster
I många fall kan gränsens läge tillfälligt markeras ut. Detta är dock olämpligt om de berörda fastighetsägarna är oense om gränsens läge.
Gränsutvisning är inte juridisk bindande till skillnad från en fastighetsbestämning.
Grovutstakning
Grovutstakning är ett mätuppdrag som kan beställas inför finutstakning och olika markarbeten. Vi kan då till exempel markera byggnadshörn samt en referenshöjd. Referenshöjden kan användas under byggets gång för att exempelvis färdigställa profiler i rätt höjd.
Avgiften för grovutstakning är enligt stadsbyggnadsnämndens taxa plus eventuell moms per påbörjad timme, inklusive för- och efterarbete samt körning.
Att tänka på inför inbokad grovutstakning
- Se till att vi får reda på eventuella låskoder om området för utsättning är avspärrat med stängsel/staket.
- Se till att ytan för grovutstakning är fri från till exempel träd, buskage, högvuxet gräs, byggnadsmaterial, schaktmassor, fyllnadsmassor, arbetsmaskiner, med mera.
Ovanstående krävs för att vi ska kunna komma åt att markera enligt beställt uppdrag. Bedömer vår mätningsingenjör på plats att grovutstakning inte kan utföras kommer tiden för grovutstakningen att avbokas och beställaren debiteras för körtiden.
Finutstakning
Finutstakning innebär utstakning av byggnadens läge, enligt beviljat bygglov. Oftast sker detta genom utstakning av fasadmått som markeras på profiler. Profiler är en konstruktion som byggs vid de hörn som ska stakas ut.
Byggherren ansvarar för att profilerna är uppförda samt kompletta i läge och höjd innan avtalad tid för finutstakning. Om grovutstakning inte utförts och man inte känner till höjden, bör profilerna sättas i jämn nivå (exempelvis med nivålaser). Finns färdig golvhöjd (FG) redovisad på godkända bygglovshandlingar kommer denna markeras på en (1) profilstolpe av vår mätningspersonal.
Kostnad för finutstakning debiteras enligt stadsbyggnadsnämndens taxa.
Att tänka på inför inbokad finutstakning
- Inga andra arbeten som stör utstakningen får förekomma, till exempel vibrerande maskiner, lastbilstransporter eller byggarbetare som är i vägen.
- Profilmaterial ska vara fritt från skruvar, spikar och markeringar.
- Ytan inom profilerna (byggnadsytan) ska vara fri från material, schaktmassor, fyllnadsmassor, arbetsmaskiner, med mera. Detta för att vi utför utstakningen från en uppställning och behöver då ha fri sikt mot profilerna.
Bedömer vår mätningsingenjör på plats att finutstakning inte kan utföras på grund av ej kompletta, lösa profiler eller att ni inte utfört ovanstående så avbokas finutstakningen och byggherren debiteras för körtiden.
Lägeskontroll
De bygglovsbeslut som kräver finutstakning kräver också en lägeskontroll. Byggherren ansvarar för att boka lägeskontrollen. Kostnad för lägeskontroll debiteras enligt stadsbyggnadsnämndens taxa.
En lägeskontroll innebär att man kontrollmäter att byggnadens läge i plan och höjd överensstämmer med beviljat bygglov. Vid nybyggnation är det oftast lämpligt att göra kontrollmätningen på gjuten platta/grund. Vi utför därför lägeskontrollen antingen efter gjutning eller när fasaderna är klara och lättillgängliga för inmätning. Det är viktigt att ni kontaktar oss när ni vet datum för detta.
Att tänka på inför inbokad lägeskontroll
Inför den inbokade lägeskontrollen behöver du lämna information till mätningsenheten om det krävs säkerhetsutbildning eller introduktionsutbildning innan mätningsingenjören kan börja jobba på byggarbetsplatsen.
Du behöver också lämna uppgifter till eventuella personer eller företag som du vill ska få kopia på lägesintyget, utöver byggherre, kontrollansvarig och handläggare för ärendet.
Lägesintyg
Lägeskontrollen används som underlag för lägesintyg. Om lägesintyg krävs inför slutbesked, är det viktigt att ni kontaktar oss och bokar in lägeskontroll i god tid.
Lägesintyget kommer att skickas till byggherre, kontrollansvarig samt handläggare för ärendet. Vill ni ha kopia på lägesintyget till någon annan utöver dessa personer ska ni meddela det till mätningsenheten.
Byggplatsnät
Byggplatsnät kan användas istället för finutstakning.
Att tänka på inför mätning för byggplatsnät
Innan mätningar för byggplatsnät utförs ska du montera postament/prismor/reflextaper med fri sikt från den aktuella fastigheten. Du ska också lämna en situationsplan med ungefärlig placering av postament/prismor/reflextaper och prismakonstanter till mätningsenheten.
Informera mätningsenheten om det krävs säkerhetsutbildning eller introduktionsutbildning innan mätningsingenjören kan börja jobba på byggarbetsplatsen. Inga andra arbeten som stör mätningen får förekomma på plats, till exempel vibrerande maskiner, lastbilstransporter eller byggarbetare som är i vägen.
Bedömer vår mätningsingenjör på plats att byggplatsnät inte kan utföras på grund av att ni inte utfört överenskomna åtgärder så kommer vi att ta ut en avgift för nedlagd tid.
När mätningarna är klara
Du får leveransen med resultat och beräkning när mätningarna är klara, antingen efter godkänt startbesked eller när mätningsenheten fått klartecken från den tekniska handläggaren.
Relaterade länkar
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: