14. Den närstående dör – vad händer nu?
Att vara anhörig till en person med demenssjukdom är för många en lång och utdragen sorgeprocess. Någon har kallat det för väntesorg: först när den närstående gått bort kan sorgen få ta plats.
Vid ett dödsfall är det till en början mycket praktiskt som måste redas ut. Det tar både tid och kraft.
Utöver allt det praktiska som måste göras så kommer sorgearbetet som ser olika ut för alla. Det går aldrig att förutse hur den processen kommer att bli.
Viktigt är att ta hand om de känslor som kommer och att prata med dem man kan. Här listar vi några stödfunktioner som kan göra det lättare att bära sorgen och gå vidare i livet.
”När jag gick vidare snurrade orden i mitt huvud. Och jag förstod att sorgen, den har inget fastlagt schema… Den kommer utan att vi själva bestämmer när den ska komma. Kanske i tiden före döden, tillsammans med den eller efteråt – när insikter och förlustens omfattning hinner i fatt oss… Och oavsett när och hur, är våra reaktioner och känslor precis som de ska. De är våra och för oss de rätta!”
Vem kan jag prata med?
Anhörigkonsulent
Malmö stads anhörigkonsulenter erbjuder olika stödformer för anhöriga, till exempel information och rådgivning, samtalsstöd både enskilt och i grupp samt olika aktiviteter. Att prata med en anhörigkonsulent är kostnadsfritt. De har tystnadsplikt och skriver inte journal.
Hitta kurator, psykolog eller psykoterapeut
Genom 1177 kan du få kontakt med kurator på vårdcentral eller annat professionellt samtalsstöd.
Det finns många sätt att få kontakt med en psykolog eller psykoterapeut. Du kan söka psykoterapi genom sjukvården eller på en privat mottagning. Ibland kan man få samtalsstöd genom företagshälsan, studenthälsan eller en försäkring.
Anhöriglinjen
Vill du prata med en medmänniska? Har du frågor om dina rättigheter? Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Kontakta Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje. Det är en nationell stödtelefon som bemannas av volontärer.
Samtalsmottagningen "Prata hjälper" via Svenska kyrkan
”Prata hjälper” är en verksamhet i Svenska kyrkan i Malmö som erbjuder kostnadsfria samtal med diakon. Kontakta din församling för mer information. Du behöver inte vara troende eller medlem i Svenska kyrkan. De har även leva-vidare-grupper.
Jourhavande medmänniska
Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med.
Jouren är öppen för samtal alla kvällar och nätter. Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Verksamheten vilar på medmänsklighet och alla människors lika värde.
Övriga länkar
Sidan senast uppdaterad: