5. Samlade stödfunktioner, kontaktuppgifter och länkar
Anhörig och närstående bör få information så tidigt som möjligt om vart de kan vända sig och vilket stöd som finns att få. Det kan vara en utmaning att hitta rätt information i rätt läge, men det finns mycket information att tillgå genom olika verksamheter och organisationer.
Viktiga stödfunktioner i Malmö stad
Inom Malmö stad finns en rad olika stödfunktioner för dig som är anhörig. Malmö stads kontaktcenter hjälpa dig att hitta rätt.
Kontakta Malmö stads kontaktcenter
Telefon: 040-34 10 00, vardagar klockan 08.00-17.00.
E-post: malmostad@malmo.se
Anhörigkonsulent
Malmö stads anhörigkonsulenter erbjuder olika stödformer för anhöriga, däribland information och rådgivning, olika aktiviteter samt samtalsstöd både enskilt och i grupp.
Anhörigkonsulenten har tystnadsplikt, dokumenterar inte och servicen är kostnadsfri.
Biståndshandläggare
Biståndshandläggaren ansvarar för att utreda och ta emot ansökningar som gäller insatser utifrån socialtjänstlagen.
I mötet med en biståndshandläggare berättar man vilket behov av stöd man har i vardagen och kommer tillsammans fram till vilka insatser som är mest lämpliga.
Demenssjuksköterska och Silviasyster
Konsultativa demenssjuksköterskor arbetar med rådgivning och stöd till både Malmö stads medarbetare och till anhöriga. De samarbetar med Silviasystrar som är undersköterskor med specialutbildning i bemötande vid demenssjukdom.
Andra verksamheter
Mötesplatser för seniorer
Det finns tio öppna mötesplatser för seniorer runt om i Malmö. Här kan anhörig och närstående delta i olika aktiviteter och få nya upplevelser tillsammans med andra.
”Efter en tid tyckte jag att det var svårt att åka ner på stan och gå på konditori, något vi annars tyckt om att göra. I stället har vi börjat gå till mötesplatsen och fikar där. Det känns tryggare och de vet vilka vi är.”
Vårdcentral
Vårdcentralen ansvarar för den närstående (patienten) under utredning och även för uppföljningen framåt. De ska även lyssna in anhörigas behov och erbjuda stöd. Här finns möjlighet till kurator och psykologstöd.
Anhöriglinjen
Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje är en nationell stödtelefon som bemannas av volontärer. Du kan vända dig till Anhöriglinjen om du behöver prata med någon, har frågor om dina rättigheter eller behöver råd och stöd i din situation som anhörig.
Anhörigföreningar i Malmö
Det finns stöd att få i olika föreningar. I Malmö finns två lokala anhörigföreningar men även lokala nationella föreningar som ger stöd till anhöriga.
Anhörig i Malmö
Anhörigas riksförbund har en lokal förening i Malmö. De erbjuder både gemenskap och erfarenhetsutbyte samt arrangerar föreläsningar och andra aktiviteter för medlemmar.
Malmö Anhörigförening
Malmö Anhörigförening är en fristående förening som främst arbetar för äldres och anhörigas rättigheter inom omsorgen i kommun, region och primärvård.
Externa länkar och nationella föreningar
Det finns mycket information att söka på nätet för anhöriga. Nedan visas ett urval av aktörer du kan vända dig till för kunskap och stöd.
Anhörigas Riksförbund
Hos organisationen Anhörigas Riksförbund kan du bland annat få nyheter, nå stödtelefonlinjen Anhöriglinjen och läsa Anhörighandboken, ett verktyg för alla anhöriga.
Alzheimer Life
Alzheimer Life är en ideell stiftelse. De arbetar för att minska stigma och att öka samhällets kunskap och kännedom om vård och bemötande vid kognitiva sjukdomar i allmänhet, och Alzheimer i synnerhet.
Ung anhörig
Ung Anhörig är en organisation för dig som har en förälder med en demenssjukdom.
Svenskt demenscentrum
Demenscentrum arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet. Kunskapsbanken hålls kontinuerligt uppdaterad för att samla och sprida information.
Demensförbundet
Demensförbundet driver på utvecklingen av ett demensvänligt samhälle. Förbundets medlemmar jobbar för att skapa ett bättre liv för demenssjuka och anhöriga i hela landet.
Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka
Nationellt kompetenscentrum anhöriga arbetar för att utveckla stöd till anhöriga nationellt. De erbjuder matnyttig information för anhöriga, till exempel en navigeringskurs om demens.
Hjärnfonden
Hjärnfonden är en organisation som stödjer forskning och information om hela hjärnan, både den friska och den drabbade. De arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Läs till exempel under fliken "Hjärnhälsa".
Kunskapsguiden
Kunskapsguiden är en webbplats som samlar kunskapsstödjande information från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer.
Sidan senast uppdaterad: