Arbetet med luftkvalitet
Arbetet med att minska kvävdioxidutsläppen (NO2) har pågått sedan 2006. Bland annat har samtliga region- och stadsbussar bytts ut samt hastigheten i Malmö sänkts till 40 kilometer i timmen. Det kollektiva åkandet har prioriterats framför bilen vid belastade gatuavsnitt.
Asfalt och annan beläggning
Det planerade underhållet av asfalt och annan beläggning är en viktig åtgärd för att begränsa nedbrytningen av gator och vägar i staden.
Blomsterprogram
Varje år designas Malmö stads rabatter och urnor med ett för året unikt tema som bestämmer färg och form.
Invasiva arter
I Malmö finns invasiva arter, som skadar naturen, både i staden och i havet. Malmö stad definerar en art som invasiv när den sprider sig snabbt och skadar den biologiska mångfalden, förstör rekreationsvärden eller annan skada.
Lägenhetsregister
Malmö stad ansvarar för att ajourhålla lägenhetsregistret och gör ändringar och kompletteringar, exempelvis när nya lägenheter kommer till, befintliga ändras eller försvinner. Malmö stad beslutar också om vilka nya lägenhetsnummer som ska gälla.
Malmögrönt i stadsmiljön
Den utvalda mörkgröna färgen är en traditionell stadsfärg som använts länge på exempelvis kanalräcken och belysningsstolpar i Malmö.
Markmiljöprojekt med statlig finansiering
Malmö var tidigare en stad med många industrier. På en del platser har gamla verksamheter orsakat allvarliga föroreningar. I fall där det saknas en ansvarig förorenare kan en kommun gå in och åtgärda marken. I dessa fall finansieras projektet med statliga medel.
Namn- & adressättning
Kommunen har enligt praxis ansvar för namnsättning på gator, vägar, allmänna platser, kvarter och stadsdelar. Kommunen ansvarar också för att sätta nya adresser och adressändringar samt att adressinformationen registreras till myndighet och att berörda informeras om adressen.
Konstgräs på Malmös fotbollsplaner
Här kan du läsa mer om konstgräs på bollplaner, olika material, skötsel, vad vi gör för att minska spridningen av mikroplaster men även vilka alternativa material vi provar för att utveckla Malmös konstgräsplaner.
Renhållning
Malmö stad är ansvarig för renhållning och annan skötsel av den gemensamma marken i Malmö.
Snö och halka på allmän platsmark
Det är fastighets- och gatukontoret som är beställare av vinterväghållning och våra utförande entreprenörer är Kommunteknik och Svevia.
Stomnätsstrategi
I december 2014 beslutade stadsingenjörerna i Stockholm, Göteborg och Malmö om att införa en ny stomnätsstrategi. Syftet med att ha ett fast markerat stomnät är att ha en grundläggande infrastruktur för mätning.
Trädvård
Malmö stad är ansvariga för skötsel, beskärning, fällning och plantering av alla de träd som finns på Malmös gator, torg och parker. I Malmö finns det totalt cirka 64 000 träd i park- och gatumiljöer på allmän mark.
Tillgänglighetsrådgivare
Malmö stads tillgänglighetsrådgivare arbetar för att den byggda miljöns tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ständigt förbättras. Tillgänglighetsrådgivarna är placerade på Stadsarkitektavdelningen.
Åtgärdsprogram mot buller 2024-2033
Tekniska nämnden i Malmö stad har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller, år 2024–2033. Samrådet pågår mellan 3 maj till 6 september.