$left
$middle

Konstgräs på Malmös fotbollsplaner

Här kan du läsa mer om konstgräs på bollplaner, olika material, skötsel, vad vi gör för att minska spridningen av mikroplaster men även vilka alternativa material vi provar för att utveckla Malmös konstgräsplaner.

Vi använder konstgräs på en del av våra fotbollsplaner för att kunna erbjuda Malmöborna hög spelkvalitet hela året. Konstgräs är ett tåligt och lättskött alternativ till naturgräs, och gör att Malmös många föreningar kan använda planerna betydligt fler timmar under säsong, och även under vintertid. Planerna är även viktiga spontanidrottsytor.

Samtidigt jobbar Malmö stad aktivt med att minska spridningen av mikroplaster, bland annat genom att hindra spridningen av gummigranulat från planerna, men även genom att prova nya mer miljövänliga alternativ.

Vad är konstgräs?

Konstgräs tillverkas av termoplasten polyeten och kan i princip utnyttjas året runt oberoende av väderlek. Det kan jämföras med en naturgräsplan som användas i genomsnitt 25 timmar i veckan under perioden april-oktober eftersom gräset måste få tid till återväxt.

En konstgräsplan byggs upp i olika lager. Malmös konstgräsplaner ligger på en bädd av grus med eller utan dränering. Beroende på vilket granulat som används kan en anpassad sviktpad läggas mellan grusbädden och konstgräset. För att stråna ska stå upprätt fylls konstgräset först med sand och sedan granulat.

Det vanligaste granulatet fram tills idag är SBR-granulat som består av nermalda bildäck. Det finns även granulat som är tillverkat av andra typer av gummi samt biobaserat granulat som består av till exempel olivkärnor och kokosfiber. På vissa fotbollsplaner används enbart sand i kombination med en sviktpad.

Malmös konstgräsplaner är uppbyggda med ett gruslager underst och sedan sviktpad, konstgräsmattan, sand och till sist granulat ovanpå.

Malmös konstgräsplaner består av gruslager, sviktpad, konstgräs, sand och överst granulat.

Drift och skötsel

För att våra konstgräsplaner ska hålla en hög nivå underhåller vi planerna året runt. Vi borstar konstgräsplanerna för att fördela gummigranulatet jämnt. Vi rengör planerna för att ta bort skräp och löv. Beroende på hur mycket planen används så harvas planen så att gummigranulatet och sanden inte blir för kompakt. Särskilt hårt utsatta områden på planen kan behövas borstas extra, och vid behov efterfyllas med gummigranulat.

Konstgräsplanerna blir mer eller mindre hårda på vintrarna eftersom det vatten som samlas i planen fryser. Därför saltar vi där det behövs.

Utveckling av Malmös konstgräsplaner

Idag finns det 25 konstgräsplaner på Malmö stads idrottsplatser. Dessa planer är antingen fyllda med en blandning av sand och granulat eller enbart sand.

Gummigranulat bidrar till spridningen av mikroplaster om konstgräsplanen inte sköts och används på rätt sätt. Granulatet kan försvinna från planerna med regnvatten, snöröjning, skor och kläder, och kan hamna i dagvattenbrunnar och omgivande natur. För att hindra granulat från att spridas görs flera insatser. Alla våra konstgräsplaner har fått skyddande åtgärder som till exempel sarg runt planen, filter i brunnar och möjligheten att borsta av skorna innan spelarna lämnar planen. Vid nyanläggning eller ombyggnad förbättrar vi skyddsåtgärderna ytterligare, som till exempel tydligare entréer för spelare med bättre möjlighet att borsta av sig.

De skyddande åtgärderna förhindrar att ca 0,5 ton gummigranulat lämnar varje enskild plan per år. Det innebär cirka 10 ton mindre granulat per år som försvinner från våra planer.

Det finns idag flera olika sorters ifyllnadsgranulat, och de påverkar alla både upplevelsen och spelsäkerheten på olika sätt. SBR-granulat som tillverkat av nermalda bildäck är det vanligaste fyllnadsmaterialet. Andra material som används som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner är EPDM-granulat av nytillverkat vulkaniserat industrigummi och TPE-granulat av termoplast.

Fyra planer har fått granulat utbytt till sand. När vi lägger konstgräsplaner med sandfyllnad har vi minskat användningen av gummigranulat med ca 70 – 100 ton per plan. Sedan vi började med sandplaner har vi minskat användningen av gummigranulat med upp till 400 ton.

Vi provar även andra alternativ till granulat av plast och gummi, som till granulat tillverkade av sockerrör i Kombihallen på Stadionområdet.

Framtida konstgräsplaner

Nedan presenteras planerna som ingår i Malmö stads satsning på konstgräs.

Omläggning av befintliga planer

  • Bäckgårds IP, plan 1 och plan 2
  • Heleneholms IP
  • Hyllie IP, plan 1
  • Kroksbäcks IP
  • Lindängens IP, plan 1
  • Malmö IP
  • Mariedals IP
  • Mellanhedens IP
  • Oxievångs IP
  • Rosengård Norra IP
  • Rosengård Södra (hybrid)

Nyanläggning av konstgräsplaner

  • Dalhems IP
  • Gullviksborgs IP
  • Heleneholms IP plan 2
  • Klagshamns IP
  • Limhamns IP 7-spelsplan
  • Lindängens IP, plan 3 (linjeras för Amerikansk Fotboll)
  • Malmö IP 7-spelsplan (utanför arenan)
  • Oxievångs IP
  • Rosengård Norra IP, 7-spelsplan

Utfasning av konstgräs med gummigranulat till 2030

Malmö stad har tagit beslut om att fasa ut produkter som innehåller eller kan bilda mikroplast. Första delmålet är att minska användningen samt begränsa utsläppen från befintliga anläggningar fram till 2025. Där efter är ambitionen att helt sluta använda granulat till år 2030. En förutsättning för att kunna fasa ut användningen av konstgräsplaner med gummigranulat är att det finns alternativ som uppfyller kraven.

EU:s REACH-kommitté fattade våren 2023 beslut i frågan kring mikroplaster som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner. EU-parlamentet fattade i september 2023 beslut om handelsförbud av mikroplasterna från hösten 2031. Under denna period behöver Malmö stad ställa om från nyttjande av mikroplaster till fullvärdiga bio-alternativ med likvärdiga spelegenskaper.

Med hänvisning till ovan beslut byggs nya konstgräsplaner utan granulat. På befintliga konstgräsplaner kan beslut fattas att återanvända granulat. Grusplaner kan komma att omvandlas till konstgräsplaner, men endast i undantagsfall omvandlas naturgräs till konstgräs. Vi gör då en bedömning om nyttjandegraden och hur högt tryck det är på den aktuella idrottsplatsen. Finns stort behov av en konstgräsplan i stället för gräs kan gräsplanen omvandlas.

Malmö stad jobbar ständigt för att anlägga bra planer utifrån rådande förhållanden och förutsättningar. Till exempel så använder vi inte granulat på planer i anslutning till skolor och förskolor som nyttjar planer. Vi anlägger inte heller konstgräs med granulat vid vattendrag. Tillsammans med tillverkare och leverantörer diskuterar Malmö stad om storlek på sandkorn, täthet och längd på gräs för bästa möjliga kvalitet för spelarna.

Malmö stad jobbar för att öka kunskapen om konstgräsplaner och samarbetar med andra kommuner, forskare och utbyter erfarenheter med andra städer i Europa för att utvecklingen ska gå åt rätt håll.

Detta kan du göra för att minska spridning av granulat

Tillsammans med Malmös föreningar, ledare och spelare kan vi hjälpas åt att se till att så mycket granulat som möjligt stannar på planen – och på så sätt minska miljöpåverkan.

  • Använd de hjälpmedel som finns utplacerade vid in- och utgångar för att stampa och borsta av granulat genom att nyttja de hjälpmedel som finns utplacerade.
  • Väl inne i omklädningsrummet kan du avlägsna eventuellt ytterligare granulat genom att skaka kläderna och tömma skorna. Det som hamnar på golvet samlas upp och sorteras som brännbart.
  • Skulle du mot förmodan få med dig granulat hem är det bra om det inte hamnar i tvättmaskinen, utan att det sopas upp och sorteras som brännbart.

Kontaktinformation

Fritidsförvaltningen

Telefon:
040-34 10 00
Postadress:
Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Amiralsgatan 20
sv