$left
$middle

Markmiljöprojekt med statlig finansiering

Malmö var tidigare en stad med många industrier. På en del platser har gamla verksamheter orsakat allvarliga föroreningar. I fall där det saknas en ansvarig förorenare kan en kommun gå in och åtgärda marken. Då finansieras undersökningar och saneringsåtgärder med statliga bidrag.

Idag ställs det höga krav på marksanering innan det kan byggas något nytt, särskilt på platser som förut varit industrier. Men så har det inte alltid sett ut.

Den verksamhet som har förorenat marken är den som i första hand bär ansvar för att återställa den. Om en sådan ansvarig förorenare saknas, kan kommunen gå in och söka statligt bidrag av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen för att kunna undersöka och sanera marken. Det finns i nuläget fyra projekt, som alla är i olika stadier, där Malmö stad har beviljats statligt bidrag.

Gullviks Fabriks AB

I nordöstra Gullvik låg företaget Gullviks Fabriks AB som förorenade marken då de tillverkade och hanterade jordbruksprodukter och färg under åren 1920-1974. Sedan 1980-talet är området ett bostadsområde och markundersökningar som har gjorts visar att cirka 4 700 kvadratmeter bör saneras. Femton privatägda småhus berörs och ytterligare fem omfattas av kompletterande provtagningar.

De föroreningar som har hittats i området ligger ytligt i marken och innefattar höga halter av bly, kvicksilver, koppar, DDT, alifatiska- och aromatiska kolväten och polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

Under våren 2023 har Malmö stad ansökt om statligt bidrag för så kallade åtgärdsförberedande arbeten inför sanering av mark. Naturvårdsverket har nu fattat beslut om att bevilja bidrag på cirka 8 miljoner kronor för etapp ett som planeras pågå under åren 2024 och 2025. Mot slutet av perioden söks bidrag för etapp två, som omfattar själva saneringen av marken.

Alven 23

Fastigheten Alven 23 ligger i den sydvästra delen av området Södra Sofielund. Alven 23 är en privatägd fastighet med äldre bebyggelse i form av bostadshus mot gatan och verksamhetslokaler inne på gården.

Det finns föroreningar i marken på Alven 23, främst klorerade lösningsmedel som perkloretylen som användes till tvättvätska vid kemtvätt. Markföroreningarna har orsakats av Åhlanders Kemtvätt AB, som under 80 års tid (1924-2004) bedrev färgeri och kemtvätt inom fastigheten Alven 23. Verksamheten som orsakat föroreningarna försattes i konkurs år 2006.

Den första översiktliga provtagningen inom fastigheten gjordes 2001. Därefter har flera undersökningar gjorts i området, varav den senaste 2022. Föroreningarna finns både i jorden och i grundvattnet, men innan någon sanering kan göras behöver kompletterande undersökningar av marken. Det behövs mer kunskap om föroreningens utbredning i plan- och djupled inom Alven 23, samt eventuell spridning utanför fastigheten.

Under 2023 gjordes mätningar av inomhusluften i bostadshusen inom Alven 22 och Alven 23, men inga föroreningar påvisades. Mätningar som tidigare gjorts på Alven 26 visade spår av föroreningar i garage och källare, men inte i bostadslägenheterna.

Alven 23 är numera obebodd och grävningsförbud råder sedan 2007 inom fastigheten. Just nu pågår en åtgärdsutredning som beräknas vara avslutad hösten 2024. Efter åtgärdsutredningen ska en riskvärdering göras. När den är klar vet vi mer om föroreningarna samt vilka åtgärder som bedöms som lämpliga.

Graniten 2

Fastigheten Graniten 2 ligger i Mellersta hamnen i Malmö. Här var företaget Bönnelyche & Thuröe verksamt från mitten av 1940-talet till mitten av 1960-talet. Företaget tillverkade färg, byggmaterial, träskyddsprodukter och bekämpningsmedel, en verksamhet som senare misstänktes ha förorenat marken. År 1965 flyttade företaget sin bekämpningsmedelstillverkning till Teckomatorp. Efter 1965 tillverkade Höganäs färg AB bland annat träimpregneringsmedel (Cuprinol) och asfaltsprodukter inom Graniten 2. Fastigheten är privatägd och befintliga byggnader används idag som verkstäder, lager och förråd.

Sedan 2020 har ett flertal undersökningar av jord, luft samt grundvatten gjorts för att bedöma om tidigare verksamheter orsakat föroreningar. Resultaten har bekräftat markföroreningar inom Graniten 2. Under åren 2022-2023 genomfördes kompletterande provtagningar, en riskbedömning och åtgärdsutredning med anledning av föroreningssituationen inom fastigheten.

Utredningarna bekräftar att marken är kraftigt förorenad, men inga akuttoxiska halter av föroreningar har konstaterats. Den främsta hälsorisken är om människor får i sig dessa föroreningar genom hudkontakt eller intag av förorenad jord. Dock är stora delar av fastigheten är asfalterad, vilket minimerar denna risk. Grävarbeten bör undvikas inom fastigheten.

Nästa steg blir sannolikt ansökan om statligt bidrag för kompletterande undersökningar som behövs för att fastställa saneringsbehov och lämpliga metoder.

Kvarteret Verket

Fastigheterna Verket 3-5, som tillsammans bildar ett helt kvarter, ligger i den norra delen av Sorgenfri och ägs av energibolaget Eon. Ett kolgasverk som tidigare fanns på platsen har förorenat marken. Den förorenande verksamheten avvecklades strax innan den nya miljölagstiftningen trädde i kraft 1969, därför har Eon inte något kostnadsansvar för sanering av de påträffade föroreningarna.

Det gamla gasverket (1898-1969) var på sin tid Sveriges tredje största gasanläggning. Stenkol som användes som råvara fram till 1969 förde med sig smutsiga biprodukter som koks, tjära, bensen och ammoniaksalt. Då tillverkningen ansågs vara miljöfarlig lade man ner kolgasverket med tillhörande verksamheter. Från 1986 har verksamheten endast levererat naturgas. Det finns även anläggningar för el och fjärrvärme inom kvarteret.

Bidragsansökan för undersökningar och utredningar inom kvarteret Verket gjordes 2022 och beviljades samma år av Naturvårdsverket.

Statliga bidragsmedel får bara användas för befintlig markanvändning, det vill säga för industrimark i det här fallet. För kvarteret Verket finns planer på att omvandla marken till stadsbebyggelse med bostäder, förskola, park och kontor. I dagsläget är det inte utrett i vilken omfattning sanering kommer att ske för att detta ska bli till verklighet.

Så här arbetar Malmö stad med markföroreningar och tillsyn

Kontaktinformation

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
Postadress:
205 80 Malmö
sv