Malmö stad
$left
$middle

Ventilation, temperatur och fukt i bostad

Alla människor behöver frisk luft och en hälsosam miljö för att må bra. Den största delen av våra liv tillbringar vi inomhus och i våra hem. Temparturen ska vara reglerad, det ska inte finnas fuktskador eller mögel i din bostad och ventilationen ska vara bra. Om du misstänker problem med inomhusmiljön, ska du kontakta din fastighetsägare, hyresvärd eller bostadsrättsförening. Får du inte hjälp med problemen av fastighetsägaren, kan du kontakta miljöförvaltningen.

Tips på vad du själv kan göra

Drag kan ofta vara obekvämt men bedöms generellt inte som en olägenhet för människors hälsa. Det finns mycket du som boende själv kan göra för att skydda dig mot drag.

Det här kan du göra:

  1. Tilluftsventiler ska alltid vara öppna så att luften kommer genom dem och inte otätheter kring fönster och dörrar samt från väggar.
  2. Placera inte säng och soffa eller fåtölj framför ett fönster då det ofta upplevs mer kyligt och dragigt där.
  3. Möbler och gardiner ska inte skymma element eftersom det hindrar tilluften att värmas upp innan den når rummet.

Det är fastighetsägarens ansvar att sköta ventilationssystemet så att det fungerar som det ska.

Det här kan du göra:

  1. Se till att tilluftsventilerna är öppna.
  2. Rengöra frånluftsdon och filtret i köksfläkten från damm och smuts så att de inte täpps igen.
  3. Vädra vid behov.
  4. Göra en enklare kontroll av frånluftsflödena i kök och badrum genom att hålla en bit papper vid ventilationsdonen i badrum och vi köksfläkt och se om det fastnar.
  5. Kontrollera om det brukar bli kondens på insidan av fönstren.

Fukt och mögel kan vara en olägenhet som utgör risk för människors hälsa och har ofta en koppling till ventilationen.

Mindre partier av svarta prickar på fogar i badrummet bedöms dock inte som en risk för människors hälsa.

En källare i ett flerfamiljshus kan vara lite fuktskadad under lång tid utan att det för den skull betraktas som en risk för människors hälsa, det samma gäller i tvättstuga, miljörum eller trapphus.

Det här kan du göra:

  1. Finns det tecken på mikrobiell påväxt i bostaden? För att undvika att det bildas mögel i badrum kan du städa fogar och ytskikt noggrant varje vecka samt torka av väggar och golv efter dusch/bad. Om badrumsdörren hålls öppen efter dusch eller bad vädras också fukten ut fortare.
  2. Kontrollera så att frånluften i badrummet fungerar genom att sätta en bit toalettpapper framför badrummets ventilationsdon. Om pappret inte fastnar kan det vara fel på ventilationen.

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus FoHMFS (2014:17) finns riktvärden för vilka temperaturer som är tillåtna i bostäder. Lufttemperaturer bör inte långvarigt överskrida 24 grader samt 26 grader på sommaren. De allmänna råden gäller för allmänna bostadsutrymmen, till exempel kök, vardagsrum, sovrum och badrum. De allmänna råden gäller inte vid extrema väderförhållanden. Miljöförvaltningens generella bedömning är att varm lägenhet under sommarmånaderna är en tillfällig störning.

Höga temperaturer kan vara riskfyllt för sårbara riskgrupper som äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsvariation, små barn, gravida samt personer som tar viss medicin.

Det här kan du göra:

  1. Rulla ner persienner och dra för gardiner under varma dagar. Det är ditt eget ansvar som hyresgäst att sätta upp persienner och/eller gardiner om detta inte finns.
  2. Hålla fönster och dörrar stängda under dagen och vädra kraftigt när solen gått ned och luften svalnat av.
  3. En fläkt kan ge svalka för stunden då den får luften att cirkulera bättre.
  4. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer i råd vid värmeböljor.

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus, FoHMFS (2014:17) finns riktvärden för vilka temperaturer som är tillåtna i bostäder.

I de allmänna råden anges att lufttemperaturen inomhus behöver vara minst 20 grader och golvtemperaturen ska vara minst 18 garder.

De allmänna råden gäller för allmänna bostadsutrymmen, till exempel kök, vardagsrum, sovrum och badrum. De allmänna råden gäller inte vid extrema väderförhållanden. Det kan under kortare perioder, framförallt i början av hösten, finnas några dagar eller veckor då temperaturen inte når upp till 20 grader. Detta är helt normalt då det ofta tar en viss tid innan värmesystemet kommer igång ordentligt.

Det här kan du göra:

  1. Se till att inte placera möbler eller tunga gardiner framför element då detta hindrar värmen att cirkulera i rummet.
  2. Hålla tilluftsventiler öppna, annars tränger luft in genom otätheter kring fönster, dörrar och i väggar, vilket har en avkylande effekt. Luft som kommer in via tilluftsventilerna värms normalt upp av element.
  3. Placera soffor och sängar mot innerväggar eftersom de är varmare än svala ytterväggar.

Legionellabakterier förekommer naturligt i sjöar och vattendrag i mycket låga koncentrationer. Bakterierna finns därför också sporadiskt i distributionsnätet för dricksvatten och i andra vattensystem i samhället.

Det förekommer risk för smitta vid inandning av vattendimma som innehåller legionellabakterier, exempelvis från duschar och bubbelpooler med för låga varmvattentemperaturer. Du blir alltså inte smittad av att dricka vatten med förhöjda halter av legionellabakterier.

Riskgrupper för smitta från legionella är: äldre, människor med nedsatt immunförsvar och rökare. Det är mycket ovanligt att friska personer insjuknar i legionärssjuka.

Legionellabakterier lever i vatten i temperaturintervallet +0–50°C, och kan växa till i temperaturintervallet +20–45°C. Vid temperaturer över +60°C dör bakterien efter några minuter, och över +70°C efter några sekunder.

Legionellabakterier kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärssjuka som yttrar sig som en allvarlig lunginflammation och Pontiac-feber (ovanlig) med influensaliknande symtom. Sjukdomarna smittar inte mellan människor.

Det här kan du göra:

För att undvika smitta kan du spola i duschen fem minuter innan du ska duscha (i synnerhet om den inte använts på några dagar) och sätta på fläkt eller öppna fönster samtidigt.

Läs mer

Miljöförvaltningen

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30

Sidan senast uppdaterad:

sv