Bullermätning i fastigheter
Du som är fastighetsägare ska arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem i fastigheten. Om någon klagar på buller i sin bostad i din fastighet, ska du kunna visa att kraven i miljöbalken uppfylls. Detta gäller också om du är ansvarig för en verksamhet i en fastighet och någon störs av buller från verksamheten i fastigheten.
För att åtgärda buller i fastigheten kan det ibland börja med att du behöver anlita någon som kan göra en utredning. Bullerutredningar ska alltid utföras av sakkunnig person. Malmö stad kan som kommun ställa krav kring utredningens innehåll och utformning beroende på vilken typ av bullerkälla som ska utredas. Normalt begär vi in två typer av mätningar: en utomhusmätning och en inomhusmätning. Beroende på störningskällan och omständigheterna krävs antingen att båda eller bara en av typerna utförs.
Om störningen även upplevs på kvällar, bör bullermätningarna göras kvällstid, helst efter klockan 22.00, eftersom den ordinarie bakgrundsnivån på ljudet då normalt har mindre inverkan på mätresultatet.
Mätningarna ska följa svensk mätstandard så långt det är möjligt.
Bullermätning inomhus
En inomhusmätning på ljudet ska utföras som en trepunktsmätning i bostaden hos personen som klagat - med stängda fönster och vädringsluckor, men med öppna tilluftsventiler. Mätningen ska innehålla följande decibeluppgifter:
- Bakgrundsnivå i dBAeq (ekvivalent nivå) då bullerkällan är avstängd
- Bullerkällans ljudnivå i dBAeq
- Bullerkällans ljudnivå i dBAmax (maximal nivå).
Om det finns en risk att ljudet är lågfrekvent ska även en tersbandsanalys av bullerkällan göras, vilket innebär en analys av det lågfrekventa ljudet mellan 31,5 och 200 (Hz) hertz. I de flesta fall görs en korrigering av bakgrundsnivån.
Riktlinjer vid bullermätning inomhus
Vid bedömning av buller i fastigheter tillämpas Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13) där det finns riktlinjer för hur mycket det får låta inomhus.
Buller från fläktar och slagljud
Riktvärdet för den ekvivalenta ljudnivån, 30 dBA, gäller kontinuerliga störningar som till exempel en fläkt. Riktvärdet för maximalt buller, 45 dBA, avser kortvarigt högt ljud, till exempel slagljud.
Buller från musik
Musik från verksamheter, som till exempel restauranger, kan ge upphov till störande buller i bostäder. Musik innehåller ofta lågfrekvent basljud. Det lågfrekventa basljudet sprider sig lätt långa sträckor i en fastighet och kan därför upplevas som störande av många. Boende som utsätts för musikbuller uppger ofta att de är störda redan vid låga ljudnivåer.
Folkhälsomyndighetens riktvärden för bedömning av musikbuller är satta på en relativt låg nivå, 25 dBA i ekvivalent nivå. Detta riktvärde kan ibland vara svårt att tillämpa i de fall bakgrundsnivån är hög. Riktvärdena är avsedda att tillämpas i bostadsrum (sovrum och vardagsrum) i bostäder.
Lågfrekvent buller
Folkhälsomyndighetens allmänna råd innehåller också riktvärden för lågfrekvent buller. I de fall där miljöförvaltningen bedömer det nödvändigt kan en mer omfattande mätning (tersbandsmätning) behöva utföras.
Bullermätning utomhus
En utomhusmätning utförs normalt med mikrofonen direkt på fönsterglaset eller på fasaden hos klaganden, en så kallad +6 dB-mätning.
Mätningen ska innehålla följande deceibeluppgifter:
- Bakgrundsnivå i dBAeq (ekvivalent nivå) då bullerkällan är avstängd (om bullerkällan är känd)
- Bullerkällans ljudnivå i dBAeq
- Bullerkällans ljudnivå i dBAmax (maximal nivå).
Mätningen bör inte genomföras om det regnar eller blåser kraftigt eftersom det kan ha för stor inverkan på mätresultatet.
Buller från fläktar, kylanläggningar och liknande utomhus
Buller från fläktar, kylanläggningar och liknande som placerats utomhus bedöms enligt Naturvårdsverkets riktlinjer för externt industribuller (SNV 1978:5). Mätningen sker utomhus till exempel vid klagandens fasad eller tomtgräns.
Om en industri har ett tillståndsbeslut eller godkänd anmälan enligt miljöbalken som anger andra rikt- eller gränsvärden för buller än de miljönämndens policy anger ska de rikt- eller gränsvärdena tillämpas.
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00-12.00 och 13.00-15.30
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: