1. Inventera din fastighet
Inventeringsarbetet kan beställas av en konsult med kompetens att inventera PCB. Inventeringen har till uppgift att göra en bedömning av var och hur mycket PCB som finns i en byggnad och ta reda på vilka byggnadsdelar som måste saneras. Ett laboratorium som är ackrediterat för analys av PCB ska anlitas.
Övriga byggvaror, till exempel isolerrutor och kondensatorer, som innehåller eller kan misstänkas innehålla PCB ska dokumenteras. Produkterna ska märkas upp för att kunna omhändertas på ett miljöriktigt sätt vid byte, underhåll och rivning. De ska då tas omhand som farligt avfall.
Om det i fogar eller golvmassor finns PCB-halter över 500 milligram per kilogram, ska byggnaden saneras. Vad gäller fogar och halkskyddade golv med lägre halt PCB (50–500 milligram per kilogram) ska dessa avlägsnas senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning.
2. Rapportera
Rapportera resultatet till miljöförvaltningen så snart inventeringen är klar.
Skicka in inventeringsrapport
3. Anmäl sanering
Sanering av PCB är en miljöfarlig verksamhet som ska anmälas till miljöförvaltningen minst tre veckor innan saneringsarbetet påbörjas.
Anmäl PCB-sanering
4. Sanera
Du som fastighetsägare ansvarar för att saneringen genomförs på bästa sätt med hänsyn till miljön och människors hälsa. Anlita därför ett saneringsföretag med dokumenterad kunskap och erfarenhet av PCB-sanering och som arbetar enligt branschföreningens (Svenska Fogbranschens Riksförbund) rekommenderade metod vid sanering.
För att förhindra att PCB sprids i huset vid sanering, se till att ventilationsöppningar tätas och att luft inte kan komma in via fönster och dörrar. Överväg om ventilationen kan stängas av de timmar sanering pågår.
Miljöförvaltningen har möjligheten att, om det finns särskilda skäl, medge att fogmassa eller halkskyddad golvmassa avlägsnas vid en senare tidpunkt. Särskilda skäl kan exempelvis vara att massan sitter mycket svåråtkomligt eller att sanering försvårar en samhällsviktig verksamhet på ett betydande sätt.
5. Slutrapportera
Senast två månader efter avslutad sanering ska en slutrapport skickas in.
Skicka in slutrapport