$left
$middle

Arbete mot antiziganism

Malmö stad arbetar på flera olika sätt mot antiziganism. Här hittar du information och exempel på hur arbetet ser ut.

Definition av antiziganism

I arbetet med att förbättra förutsättningarna för den romska minoriteten i Malmö utgår Malmö stad från följande definition av antiziganism:

"Antiziganism är en bestående latent struktur av föreställningar fientliga mot romer som kollektiv, vilka på det individuella planet manifesteras som attityder och i kulturen som myter, ideologi, folkliga traditioner och bildspråk, och i handlingar – social eller legal diskriminering, politisk mobilisering mot romerna, och kollektivt eller statligt våld – vilket resulterar i och/eller syftar till att fjärma, driva bort eller tillintetgöra romer just för att de är romer” (SOU 2010:55 sidan 166).

Romer i Malmö

Malmö är en stad med en generellt sett stor romsk befolkning. I staden finns en bred representation från flera olika romska grupper, ursprungsländer och talade varieteter av romani chib: arli, gurbetti, kelderash, lovari, polsk romani och resande romani.

Romers närvaro i Malmö och Skåne sträcker sig långt tillbaka i tiden, till när området tillhörde den danska kronan. Olika grupper och familjer har sedan dess anlänt till staden under olika tidsperioder.

Rådet för den nationella minoriteten romer

Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer håller överläggningar om övergripande frågor som rör den romska minoriteten i Malmö.

Rådet är ett verktyg i Malmö stads arbete för att implementera och förverkliga kraven som fastställs i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen slår fast att det offentliga ska:

  • ge inflytande och delaktighet i frågor som berör de nationella minoriteterna och så långt det är möjligt samråda med dem.
  • motverka diskriminering och utsatthet.
  • främja och skydda rätten att utveckla och bibehålla språk och kultur.

Nationellt arbete mot antiziganism

En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering

I februari 2012 beslutades en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering under åren 2012 till 2032. Den tjugoåriga strategin ska ses som en förstärkning av minoritetspolitiken som gäller för de fem nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Läs mer

sv