Malmö stad
På soliga dagar spelas det bland annat gärna ett parti boule.

Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre – men få söker hjälp

Samtidigt som alkoholkonsumtionen minskar i övriga åldersgrupper ökar den bland personer över 65 år. Många dricker oftare, mer regelbundet och i sociala sammanhang. På Öppenvård vuxna Gustav märker man att många väntar länge med att söka hjälp, trots att riskerna med alkohol ökar med åldern och ofta förvärras av läkemedel och i samband med livsförändringar.

Alkoholkonsumtionen bland personer över 65 år har ökat under de senaste åren, särskilt bland kvinnor, samtidigt som den minskar i alla andra åldersgrupp­er. Dagens 65 plussare dricker oftare och mer regelbundet än tidigare generationer och ”vardagsdrickandet” har blivit vanligare. Man tar gärna ett eller två glas vin till maten och att sitta på en uteservering och dricka vin har normaliserats, men att söka hjälp är ofta förknippat med skam. Tyvärr upptäcker vården ofta problemen sent eller misstolkar symptomen. Det finns en föreställning att ”de får väl unna sig” eller att det är försent att förändra, vilket är felaktigt.

Öppenvård vuxna Gustav vänder sig till Malmöbor över 18 år som har problem med alkohol, narkotika och/eller spel om pengar. De erbjuder stöd, rådgivning, information och behandling. Även personer som är, eller har varit, anhöriga till någon med dessa problem kan få stöd.

– Äldre är känsligare för alkoholens effekter. Kroppen förändras, både muskelmassan och mängden kroppsvätska minskar. Det innebär att även måttlig konsumtion kan vara riskabel, särskilt i kombination med sömnmedel, blodtrycksmedicin eller psykisk ohälsa. Det kan leda till fallolyckor, förvirring, depression eller hjärtproblem, säger Anna Dorisdott­er, beroendeterapeut på Öppenvård vuxna Gustav.

Hon och kollegan Peter Karlsson, behandlingsassistent, möter Malmöbor från alla bakgrunder och åldrar och det dröjer ofta innan en person söker hjälp. Många tror att det måste vara värre innan de söker hjälp.

– Många jämför sig med personer som har ett mer synligt problem med alkohol eller droger, de tänker att de inte har problem så länge de inte ­”sitter på en parkbänk”, säger Anna.

Peter och Anna står utomhus. Peter har svartbågade glasögon och randig tröja, Anna har jeansskjorta och en mörk keps.

Peter Karlsson och Anna Dorisdotter jobbar på Öppenvård vuxna Gustav.

Stora livsförändringar kan ibland vara en utlösande faktor för att hamna i ett riskbruk. Det kan vara skilsmässor, dödsfall, barn som flyttar hemifrån, pension eller förlust av fysisk förmåga eller sjukdom. Det handlar om en allmän känsla av förlust av kontroll. För att ett riskbruk ska utvecklas till ett beroende är det flera faktorer som samspelar och det kan finnas en genetisk sårbarhet. Men det är ofta slumpen som avgör.

– Vissa har otur i det genetiska lotteriet och det är orättvist, säger Peter.
Så länge personer kan hantera sitt drickande ses det som en trevlig och social grej. Man kanske är van vid att gå på AW (afterwork) från tiden man jobbade.

– Synen på alkoholanvändning är generellt väldigt positiv i vårt samhälle men när det går fel kan det ses som en karaktärsbrist hos den enskilde och väcka skam, säger Peter.

Öppenvård vuxna Gustav dömer ingen och alla är välkomna att ringa eller maila dem. Den som söker hjälp på grund av egen problematik eller som anhörig får träffa en behandlare som har tystnadsplikt. Stödet är i form av individuella samtal eller grupp, som anhöriggruppen och sorgebearbetningsgruppen.

– Som anhörig handlar det om hur man tar hand om sig själv. Ofta har de allt fokus på personen med beroendeproblematik och glömmer bort sig själva, vilket kan leda till stress, oro, utmattningssyndrom och sjukskrivning. Det är också mycket skam förknippat med beroendet och de kanske inte har berättat för någon, säger Anna.

Att tänka på gällande dina alkoholvanor

  1. Fundera på om du dricker mer än innan. Har din konsumtion och tolerans ökat?
  2. Tänker du ofta på alkohol och har ett sug?
  3. Känner du för att dricka igen nästa dag eller har du börjat dricka mer frekvent?
  4. Har du någon form av abstinenssymptom?
  5. Bestämmer du dig för att inte dricka, men gör det ändå?
  6. Upplever du upprepade incidenter där du får ångest dagen efter, andra far illa eller du skadar dig själv?

Infoträff Öppenvård vuxna Gustav

Välkommen till Öppenvård vuxna Gustav för en närmare presentation av verksamheten, tisdagen 16/9 kl. 13–15, Stora Nygatan 55 i Malmö. Ingen anmälan krävs och alla över 65 år är välkomna. Vi bjuder på fika!

Rekommendationer kring alkohol

I Sverige finns inga allmänna rekommendationer om konsumtionsnivåer av alkohol som riktar sig till befolkningen som helhet. Socialstyrelsen har i sina nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor en definition av riskbruk av alkohol som vänder sig till beslutsfattare inom hälso- och sjukvården.

Riskbruk av alkohol definieras som att dricka något av följande: 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare. Gränserna är samma för både män och kvinnor. Ett standardglas alkohol innehåller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör hälso- och sjukvården erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol. Källa: Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

Sidan senast uppdaterad:

sv