Malmö stad
På soliga dagar spelas det bland annat gärna ett parti boule.

Ditt mest kraftfulla apotek finns redan inom dig

Sjukgymnasterna Anna Horn och Åse Martins föreläser om det som kan kallas "Kroppens eget apotek". Vad är det och kan ­kroppen verkligen ha ett eget apotek?

Kroppens apotek är egentligen allt som finns inom oss i form av kropps­egna ”mediciner” och som frisätts när vi är fysiskt aktiva. Dessa ”mediciner” verkar brett och på flera nivåer i kroppen till skillnad från traditionella mediciner som är specifikt inriktade på att exempelvis behandla blodtryck. Sen kan självklart träning inte ersätta alla vanliga mediciner, men vi kan åstadkomma stora förändringar för vår hälsa genom att röra på oss mer. Fysisk aktivitet är dessutom gratis och har sällan några biverkningar.

– Människan är gjord för att röra på sig och vi har drygt 640 ­muskler i kroppen som samverkar för att generera kraft och styrka. Människan kan inte, som exempelvis björnar som går i ide, vara i stillhet under en längre period för då försvinner och förtvinar våra muskler, berättar Anna och Åse.

Åse och Anna står utomhus i grönskan i arbetskläder.

Åse Martins och Anna Horn arbetar som sjukgymnaster i Malmö stad.

När vi är fysiskt aktiva sätts ­olika processer igång i kroppen som på­verkar oss positivt: blodsockernivåerna sjunker, ämnesomsättningen ökar, endorfiner som minskar smärta frisätts och serotonin som påverkar måendet. Dessutom får vi effekter på blodtryck, sömn och aptitreglering. Under senare år har forskningen även visat att träning är positivt för hjärnan och att vi kan motverka och fördröja att insjukna i olika demenssjukdomar.

Men hur kan man på ett enkelt sätt få in rörelse i sin vardag?

– Mycket handlar om att göra det så enkelt som möjligt för sig. Du behöver inte gå på gym eller träna i timmar för att få effekt. En promenad, ta trapporna i stället för hissen, enkla övningar i hemmet, som exempelvis uppresning från en stol, kan ha stor effekt på vår hälsa, säger Anna och Åse.

Minska stillasittandet genom att ta korta rörelsepauser, gärna varje halvtimme. Det kallas för ”passa på-träning” och är ett bra sätt att föra in rörelse i vardagen. Försök att gå när du pratar i telefon, res dig upp i reklampauserna vid tv:n, gör knäböj eller tåhävningar när du väntar på att kaffet rinner ner och utnyttja de tillfäll­en som uppstår när du arbetar i köket. De som gör störst vinst av att börja träna är de som inte tränat så mycket tidigare och forskningen visar även att det aldrig är försent att sätta igång.

Föreläsning Seniorens hus: Kroppens eget apotek

9 september kl. 13.15–15.00, Mötesplats Seniorum

7 oktober kl. 13.30–14.30, Mötesplats Tuppen.

Sidan senast uppdaterad:

sv