Glödande kreativitet – när hantverk och gemenskap smälter samman
På mötesplats Ignis i Kirseberg möts skaparglädje och gemenskap när deltagarna får prova på glasfusing – en konstform där glasbitar smälts samman till unika och vackra konstverk. Intresset är stort men på Ignis finns plats för alla som vill utforska sin kreativa sida.
– Det gäller att utmana sig själv, säger Gun Desaix, en av deltagarna.

Bernt Petersson arbetar med pincett för att få till detaljerna.
En solig våreftermiddag sitter de tre deltagarna Stefan Jeppsson, Gun Desaix och Bernt Petersson tillsammans vid ett bord för att skapa med glas på mötesplats Ignis i Kirseberg. Det kallas för glasfusing och är en teknik som bygger på att smälta ihop glas och skapa olika mönster och färger. Tekniken används speciellt för smyckestillverkning men även för att göra andra vackra dekorativa föremål. Glaset värms upp i en ugn till mellan 740 till 820 grader Celsius och vid dessa temperaturer mjuknar det tillräckligt för att glasbitarna ska smälta samman till ett enda stycke.
Agneta Lundström är aktivitetsledare på mötesplatsen och även kursledare i glasfusing. Hon har själv gått kurser på studieförbundet Vuxenskolan under sex år för att förkovra sig inom hantverket.
– Jag har hela mitt hem fullt med föremål och tänkte att det var dags att dela med mig av mina kunskaper till andra. Vi har skapat grupper med fyra personer åt gången som får prova på under tre tillfällen. Grupperna är små för att varje deltagare ska få den hjälp de behöver. Om man sedan vill fortsätta efter dessa tre gånger hänvisar vi till studieförbunden som har kurser, berättar Agneta.
Glasfusing är populärt och det är redan fem grupper som står i kö. Men om man är intresserad är det bara att anmäla sig och då blir man uppsatt på en rullande lista.
– Alla får chansen att prova på även om det kan vara lite väntetid. Den enda kostnaden vi tar är för materialet, säger Agneta.
Glasfusing är en av många aktiviteter som mötesplats Ignis erbjuder och det är en del i den profilering de utvecklar inom konsthantverk.
– Just nu erbjuder vi förutom glasfusing även keramik, betong, tovning, akvarell- och akrylmålning och till sommaren hoppas vi på att lära oss graffitti och spraymåla en vägg i trädgården, berättar Boel Sörhede, aktivitetsledare på Ignis.
Stefan Jeppsson åker till Malmö från Lund för att delta i glasfusing och är på sitt tredje tillfälle idag. Han jobbar vidare med en dekoration i olika färger som ska hänga i fönstret. Tidigare har han gjort en skål och ska tillverka ytterligare en idag.
– Det är en utmaning att skapa och jag vill prova på allt. Jag har satt upp mig på vävning efter den här kursen. Tidigare har jag målat mycket. Glasfusing är spännande speciellt när föremålen kommer ut från ugnen. De förvandlas och ett glas som varit orange blir rött, säger han.

Det gäller att vara bestämd i draget, förklarar Agneta när Gun ska skära sitt glas.
Gun Desaix kämpar med att skära sitt glas och därefter ska hon dela det med en knäcktång.
– Det blir lättare om du står upp och är bestämd i draget, förklarar Agneta.
Gun arbetade tidigare som förskolelärare och skapade mycket tillsammans med barnen.
– Jag har vävt, snickrat och målat lite tidigare, men nu ville jag prova något nytt. Det här är kul men jag känner mig osäker. Första gången jag provade blev det inte bra, men nu känns det som om det går bättre. Det gäller att utmana sig själv, säger hon.
Bernt är fokuserad och inne i sin egen värld. Han skapar ett föremål dekorerat med en tupp. Han arbetar med pincett för att få till detaljerna.
– Bernt har jobbat med u-båtar på Kockums tidigare så han är van vid detaljerat och petigt arbete, berättar Agneta.
De kreativa aktiviteterna och konsthantverket är öppet för alla och inga förkunskaper behövs. Det är bara att ringa mötesplatsen och ställa sig i kö.
– Vi hoppas på att fler ska komma hit och prova på. Det är bra för själen att gå in i en kreativ bubbla och jobba med händerna. Dessutom träffar du folk istället för att sitta ensam hemma, säger Boel.
Text: Anna Svensson.
Foto: David Dahlberg.
Sidan senast uppdaterad: