Andrea Arvidsson

Andrea Arvidsson

Andrea Arvidsson - verksamhetsledare för Pink Programming.

"Vi behöver stärka kvinnors inflytande i teknikbranschen"

– Idag är inte ens 10 procent av Sveriges programmerare kvinnor, men det har inte med bristande intresse att göra. Våra kodträffar och events är fullbokade gång efter gång och genom åren har vi kodat med över 6 000 kvinnor. Idag är vi Sveriges största ideella nätverk för kvinnliga utvecklare, med huvudkontor i Malmö, projektgrupper i Stockholm och Göteborg och deltagare över hela Sverige.

– Pink Programming har funnits i fem år och är en ideell organisation som verkar för en jämställd IT-bransch och för att stärka kvinnors inflytande i teknikbranschen. Syftet är att få fler kvinnor att upptäcka programmering, stärka och lyfta dem som redan är i branschen och stötta företagen att bli mer inkluderande. Det handlar om att bryta normer och ändra narrativet för vem som får, vill, kan och ska vara utvecklare.

–Programmerare är ett framtidsyrke med akut brist på utbildad arbetskraft, så det är uppenbart att vi behöver få in fler kvinnor. Men det handlar också om att få in fler perspektiv i teknikbranschen. Tekniken spelar en allt viktigare roll i vår vardag och att den utvecklingen ska drivas av en så snäv grupp människor är orimligt. Man ska inte glömma att det trots allt är människor bakom tekniken som bestämmer hur den ska se ut och fungera. Vi vill ge fler tillgång till den makten. På det sättet är detta också en viktig demokratifråga.

– Med fler perspektiv i branschen blir tekniken i sig mer inkluderande. Jämför med tekniken kring ansiktsigenkänning. När den lanserades upptäckte man att den fungerade jättebra på vita män. På personer med annat utseende så fungerade den mycket sämre eller inte alls. Det är ganska lätt att räkna ut vilka grupper som har varit underrepresenterade när den tekniken utvecklades. Den som bygger teknik gör ju det utifrån sina värderingar och fördomar, som dessutom många gånger är omedvetna.

– Vi arrangerar läger, events och utbildningar, men själva communityn är minst lika viktig i verksamheten. Som minoritet är det oerhört givande att få dela erfarenheter och känna att man är en del av ett större sammanhang. Parallellt jobbar vi med företagen i branschen och från dem har vi fått stöd från dag ett. Jag tycker mig se att många it-bolag förstår vinsten med mångfald och inkludering, och inser att det bidrar till produktivitet och kreativitet. Så viljan finns där, men det är mycket kvar att göra.

sv