Claes Gylling
"Upplysning är den bästa medicinen"
– Ensamheten bland äldre är ett hälsoproblem, inte minst bland HBTQ-personer. 2019 startade vi våra senioraktiviteter. Varje söndag har vi seniorkafé, vi har anordnat filmkvällar och gjort utflykter, vi har gjort allt möjligt för att få folk att träffas. Och vi är ganska stolta över det vi har åstadkommit.
– Jag tror ensamheten bland HBTQ-personer är mer utbredd än hos befolkningen i övrigt. Det är svårare att få kontakt, det finns inte så många mötesplatser i stan. Jag tror det känns svårt för en gammal bög eller flata att få kontakt med folk på puben. För många av dem har våra aktiviteter varit viktiga.
– Under hösten genomförde vi ett film- och radioprojekt med samlingsnamnet ”Var du queer redan då?”. Syftet var att visa att vi finns. Många känner inte till vår historia, och det gäller nog även många yngre HBTQ-personer. Vi vill vara generationsöverskridande. Vi kan berätta hur det var att komma ut på 70-talet och de kan berätta för oss hur de ser på världen idag.
– På 70- och 80-talet var det aggressiva grupperingar av raggare och nynazister och andra som skulle slå ned oss. ”Knacka bög” var ett uttryck på den tiden men det har försvunnit från Malmö helt och hållet. Folks fördomar har nog försvunnit i hög utsträckning och där tror jag att politikerna och statsmakten har hjälpt till genom sina beslut. HBTQ har blivit en livsstil som accepteras av allt fler, det har blivit politiskt inkorrekt att vara emot. Men visst, ibland känns det som att välviljan ligger som ett tunt lager på ytan, att det är lite påtvingat. Inom RFSL brukar vi säga att vi ska lägga ned vår verksamhet den dag vi uppnår fullt likaberättigande, men jag vågar inte riktigt tro att vi uppnår det.
– Jag gick med i RFSL redan vid mitten av 70-talet. För mig var det lika viktigt som att gå med i facket. 1982 var vi ett gäng som började prata om att sända radio och i september hade vi vår första ordinarie sändning. Det var ganska improviserat och tekniken enkel, men intresset var stort och med tiden fick vi en stor genomslagskraft. Jag tror att våra radiosändningar har spelat en viktig roll för gay-communityn i stan.
– Min högsta önskan för framtiden är att integrationen fortsätter och att även de konservativa och religiösa krafterna kan inse att vi lever på 2020-talet och att skrifter som är hundratals år gamla inte längre är fullt relevanta. Jag tror det är där det största motståndet ligger, där och inom extremhögerfalangen. Jag tror att upplysning är den bästa medicinen mot alla former av fördomar. Och det är det vi håller på med i all vår verksamhet.
Sidan senast uppdaterad: