Gustavo Nazar
"Vi ska förändra världen"
– Segregationen är förödande, den tär på barnen, på öppenheten och på människors framtidstro. Vi måste vända den trenden annars kommer barnen växa upp och se varandra som fiender. Och jag tror att det är möjligt att förändra världen. Den dagen jag inte tror det kommer jag inte våga se ett barn i ögonen. Som medborgare, förälder och tjänsteperson tänker jag inte vänta vid sidan och se vad som händer. Alla måste inse att vi har en roll att spela för de mänskliga rättigheterna.
– Varje gång vi pratar om mänskliga rättigheter sker det en förändring i människors medvetande. Och vi behöver begrepp och verktyg att formulera och tänka med. Vi måste lyssna på barnens perspektiv och deras erfarenheter för att kunna se hur det här öppna samhället ska se ut i framtiden. Barn ska veta att de är rättighetsbärare. Det är det som är skolans uppdrag och uppgift.
– Barnkonventionen har blivit lag i Sverige och i mina drömmar ska samhället också börja se barn och unga som människor och politiska subjekt. Idag tappar vi deras kunskap och erfarenheter. Den dagen vi mänskliggör barn kommer vi skapa ett ännu mer sammanhållet och långsiktigt hållbart samhälle.
– Skolan har ett uppdrag att fostra demokratiska medborgare och spelar en avgörande roll för hur samhället kommer utvecklas, stänga eller öppna sig. Skolan formulerar framtiden. Om det inte äger rum i en skola för alla så kommer det inte äga rum någon annanstans.
– Som mest givande är det när skolpersonal och elever ser sig själva som ett lag. Det är då vi kan skapa gemensam förståelse, gemensamma känslor, tankar och visioner. När vuxna och barn hittar gemensamma formuleringar om samhället då händer något enorm vackert i rummet. Då njuter jag.
– ”Ge rasismer rött kort” är ett projekt tillsammans med bland andra MFF, Malmö stad, MKB, TIF och tusentals elever och vuxna som har varit involverade på konferenser, i klassrum och på fotbollsplaner. När 200 barn från 30 olika skolor och delar av Malmö går ner på innerplan på Malmö stadion och visar upp korten med texten ”Ge rasismer rött kort” och jag ser deras kroppshållning och ögon, då ser jag också en bild av den öppna staden.
– Det börjar alltid i det lilla. Formuleringarna är redan klara, skrifterna finns, de globala målen finns. Filosoferna har tolkat världen åt oss, nu är det tid för oss att förändra den. Vi brukar kalla Malmö för kärlekens stad, men den kärleken och det hjärtat behöver också ges näring, uppmuntran och rätt villkor. Det är som i vilken relation som helst.
Sidan senast uppdaterad: