Anette Möllerström

Anette Möllerström

Anette Möllerström - basketprofil i Malbas.

"Basketen hjälper till att krympa världen"

– Jag älskar basketen och idrotten har öppnat många dörrar för mig, den har stärkt och utvecklat mig som människa och gett mig självförtroende. Det var ett självklart val att engagera mig och på det sättet ge tillbaka till sporten och till ungdomarna. Jag vill ge dem samma möjlighet till utveckling som jag själv fick.

– Basketen är mer jämställd än många andra sporter. Det är i stort sett lika många tjejer som killar som utövar sporten och Malbas har de senaste åren haft många tongivande kvinnor i sin organisation. Vi har en kvinnlig klubbchef, en kvinnlig ordförande i Mini Malbas, en jämställd styrelse och många starka kvinnliga ledare.

– Den idrottsliga arenan är per definition killarnas, tjejerna hamnar lätt lite vid sidan om, som åskådare. Men det mönstret jobbar vi på att bryta. Till exempel kör vi Girls only-träningar, pushar och stöttar och lär dem att ta mer plats.

– Vi finns redan i flera idrottssvaga områden, men vi vill finnas i fler och vi vill växa i de områden där vi redan finns. Parallellt har vi minimala avgifter och har med hjälp av samarbetspartners kunnat erbjuda hjälp med kläder och skor. Det är så otroligt viktigt att idrotten inte bara är till för dem som har pengar eller bor i rätt område.

– Basketen är stor på i princip alla kontinenter och lockar både tjejer och killar. Till det kommer musiken, modet och trenderna. Basket är en sport som tilltalar unga. Vi har stor kulturell mångfald i de flesta av våra lag. Dels har det att göra med Malmös mångkulturella sammansättning, men det handlar också om att basketen är en inkluderande idrott som lockar människor från olika kulturer. Det är härligt och hjälper till att krympa världen lite.

– Jag spelade fyra år i USA där jag lärde mig att den idrottsliga prestationen inte är allt, att det finns så mycket mer. Jag brukar säga att ett lag är som ett samhälle i miniatyr. Idrotten får oss att prestera saker tillsammans och utvecklas gemensamt. Ibland måste man foga sig och kompromissa, ibland behöver man ta ansvar och leda. Och det är ju så även i samhället i övrigt. På det sättet är idrotten en väldigt bra skola.

– Idrotten är lika viktig som skolan, vi ska inte förringa den gemenskap och inkludering som idrotten bidrar med. Ett drömscenario vore om föreningslivet graderas upp och blir mer än den ideella verksamhet den är idag. Vi skulle behöva ett system där finansieringen inte är ett ständigt huvudbry, där det offentliga kan gå in och stötta upp så att föreningarna kan anställa ledare och lägga energin på den faktiska verksamheten istället för att bara jaga pengar. Föreningslivet är alldeles för viktigt för att vara beroende av endast ideella krafter.

sv