Malmö stad

Fredrik Sieradzki

Fredrik Sieradzki

Fredrik Sieradzki - ansvarig för Informationscentret Judiska Församlingen Malmö.

"Malmö ska kunna bli en stad där judar vill bosätta sig"

– Den judiska befolkningen i Malmö är välintegrerad, men det finns en stor okunskap om det judiska i det övriga samhället. Det beror dels på att vi är en relativt liten grupp, det finns inte så många judar i Sverige överhuvudtaget. Dels beror det på de erfarenheter vi har. Vi har varit en skötsam del av samhället och bidragit till det, men samtidigt flugit under radarn. Det finns en känsla, ibland kanske outtalad, av att man inte ska sticka ut hakan för långt; vi vet vad som kan hända.

– Judiska informationscentret har funnits i fem år. Både församlingsledningen och staden kände att vi behövde etablera en länk mellan församlingen och stadens myndigheter, politiker, press, skolor och civilsamhälle och se till att församlingen blev en mer aktiv och levande del av Malmö.

– Det finns så väldigt mycket fördomar om judar och antisemitiska strömningar att vi måste öppna upp oss och kommunicera. Så vi vill vara öppna och transparenta men vi måste också ta hänsyn till medlemmarnas säkerhet. Det är en balansgång, man måste kunna känna trygghet.

– Vi håller vi på att färdigställa ett utbildningscentrum i Malmö synagoga för att bättre ta hand om alla de tusentals skolelever som årligen besöker oss och motverka den okunskap och de fördomar som finns. Det ska vara en plats där vi på ett mer interaktivt sätt kan berätta om det judiska livet, traditioner, kultur, språk, Förintelsen, judisk historia och framför allt församlingens egen historia. Vi har många privatpersoner och unga, ofta skolelever, som har frågor som vi försöker besvara efter bästa förmåga.

– Jag hoppas att Malmö ska kunna bli en stad där judar vill bosätta sig och känna sig trygga. Idag är vi tyvärr inte där. Jag önskar att Sverige hade en strategi vad det gäller antisemitism. Ett långsiktigt tänkande, inte bara att man sätter in enstaka åtgärder.

– Församlingen har varit med om mycket, det har också gjort att vi fått ett stort engagemang. Många unga hjälper till ideellt och den föryngringen gläder mig.

– Vi har också startat Berättargruppen Förintelsens efterlevande som tar över efter Förintelsens Ögonvittnen. Vi måste ta vid där. Vi tycker att detta är viktigt. Man har försökt utrota oss, men det gick inte. Vi ska inte ge dem en postum seger.

Sidan senast uppdaterad:

sv