Malmö stad

Peder Hansson

Peder Hansson

Peder Hansson - Vattenverkstaden.

"Om barnen inte kan komma till havet får vi ta havet till dem"

– Grundtanken med Vattenverkstaden är att använda lustfyllda och kreativa metoder för att öka förståelsen för naturen och havet bland barn och skolungdomar. I vårt arbete märkte vi att barn och ungdomar med funktionsvariation inte har samma tillgång till de här miljöerna. Så vi skapade ett projekt vi kallade Blå lådan, för att ta fram metoder och verktyg och samspela med skolorna och den dagliga verksamheten. Vi fick pengar från Allmänna arvsfonden och jobbade med detta i tre år – och det blev fantastiskt!

– Om de inte kan komma till havet får vi ta havet till dem. Det var så vi resonerade och skapade vår ambulerande vagn. Vi söker upp människor som av olika skäl inte kommer i kontakt med havet eller naturen och vi har utvecklat olika verktyg, material och metoder som passar alla olika behov och förutsättningar. Det handlar om delaktighet, att alla ska få vara med och skapa tillsammans. Det spelar ingen roll vem man är eller hur man ser ut.

– Inledningsvis finns det ofta en rädsla från deltagarna. Att till exempel gå ut i havet som är fullt med tång kan vara läskigt. Men rädslan kommer ju alltid från okunskap och genom att prata, visa och testa kan rädslorna övervinnas. Människor som har funktionsvariation kan ibland vara svåra att nå, men det finns en sån otrolig livsglädje och man får så mycket tillbaka.

– Mest givande är arbetet när jag ser en person som vi har jobbat med länge plötsligt öppna upp och uttrycka sig känslomässigt. Vi hade en pojke med autism som deltagare en gång och vi fick i princip ingen reaktion alls, men personalen berättade att när de kom tillbaka till boendet satt han en hel dag och tittade på naturen genom sitt fönster. Då kände jag att jag hade öppnat en ny värld för honom.

– Det finns både politiska fördomar och lite feghet som hindrar satsningar på detta med att inkludera alla. Malmö stad har öppnat upp mer för att inkludera fler och det känns bra och jag tror att vi kan vara en liten del i det arbetet. Det är viktigt för mångfaldens Malmö. Men det finns mycket kvar att göra.

Sidan senast uppdaterad:

sv