Malmö stad

Karin Heri

Karin Heri

Karin Heri - ansvarig för samhällsfrågor och hållbarhet på Malmö FF.

"Fotboll är en arena för integration"

– MFF i samhället är ett paraply där vi samlat alla klubbens initiativ som bidrar till att göra Malmö bättre. Det kan handla om grundskolefotboll mot rasism där sedan start över 10 000 barn och skolpersonal fått utbildning om sina och andras rättigheter, vi har Karriärakademin där vi matchar arbetssökande Malmöbor med våra företagspartners, fotbollsakademier där vi ger elever möjlighet att kombinera fotboll och utbildning och så samarbetar vi också med stadsmissionen kopplat till barn- och matfattigdom. Allt vi gör gör vi tillsammans med andra.

– Det finns i Malmö FF:s DNA att bidra till att lösa aktuella samhällsutmaningar. Vi har en möjlighet att nå ut eftersom Malmö FF förenar och berör. Fotboll är ett universellt språk. Det finns över hela världen och förenar verkligen. Fotboll är ju egentligen ett enda stort integrationsprojekt. Fotbollsspelaren bedöms inte efter något annat än vad den gör på planen.

– Jag har alltid varit nyfiken. Och frustrerad! I samhällsdebatten pratas det för mycket men görs för lite. Mitt fotbollsintresse var mycket begränsat när jag började på MFF, jag hade aldrig ens varit på en match. Det tror jag egentligen var bra för jag kom in med ett helt annat perspektiv. Men nu är min själ och mitt väsen himmelsblått. Jag kom hit för att använda MFF:s starka varumärke för att göra skillnad.

– Många är fruktansvärt stolta över vad vår förening gör. Det finns ett genuint, djuplodat intresse som gör att det här arbetet ses som självklart för många. Men MFF är en enormt stor förening och kraven på oss kan ibland vara omöjliga. Vi har också ansvar för vår egen verksamhet med ungdomar och elitfotboll, vår restaurang och eventverksamhet och våra närmare 100 heltidsanställda medarbetare. Utöver detta får cirka 600 personer varje år ett arbete i samband med match vilket är häftigt, vi blir ofta den första arbetsplatsen. Vi får mellan 800 och 1000 förfrågningar om samarbeten varje år. Det är en ynnest, men det ställer också krav på oss att vi måste vara tydliga med vad vi vill, vad vi mäktar med och hur vi kan göra störst nytta.

– Jag skulle önska att man kunde få bort alla krångliga regler som hindrar att man kan göra saker tillsammans. Pandemin gjorde att det förra året faktiskt gick att göra sånt som tidigare verkat omöjligt. Krisen var så nära inpå så det var som att man sa ”Vet ni vad? Vi bara kör”. Det blev plötsligt lättare att agera snabbt. Jag vet inte om det funkar långsiktigt, men på kort sikt gav det i alla fall utdelning.

Sidan senast uppdaterad:

sv