Malmö stad

Magnus Ekwall

Magnus Ekwall

Magnus Ekwall - enhetschef på Malmö Kulturskola.

"När något tänds i barnens ögon trivs jag som bäst"

– Tvåornas kör föddes efter att vi hade tittat på Kulturskolans verksamhet och insett att vi behövde bli mer tillgängliga i hela staden. Vi behövde nå ut bättre till alla och på ett likvärdigt sätt. Jag jobbade som musiklärare och kläckte idén att låta barn från alla stadsdelar öva in samma repertoar och sedan sätta samman körerna och genomföra en stor konsert. Det har varit tio fantastiska år med många fina möten. Idag finns Tvåornas kör i 20 städer runt om i Sverige.

– Det är så häftigt att se 300 barn på scenen på Malmö Live med 1000 personer i publiken. Alla barnen har övat in samma låtar och är lika nervösa. De har likadana tröjor på sig och i det ögonblicket är alla lika, oavsett bakgrund eller var man kommer från. Villkoren och kraven är desamma: att de alla ska göra sitt bästa. Sedan börjar de sjunga och nervositeten släpper, leendena kommer fram. Att mingla runt i foajén efter konserten är faktiskt lite magiskt. Stoltheten hos föräldrarna och glädjen hos barnen. De har gjort något tillsammans och föräldrarna har fått se sina barn, men de har också fått se Malmö.

– För mig handlar kulturell allemansrätt om att bidra till att alla barn i Malmö får likvärdiga möjligheter att ta del av kulturen. Vi måste sprida kunskap och kännedom om kulturen så att de förstår sina rättigheter och kan ta tillvara på dem. Om man vill gå på Malmö kulturskola så ska man göra det. Eller så låter man bli. Men man ska känna till och veta att möjligheten finns.

– Det handlar om att bygga ett samhälle där alla har likvärdiga möjligheter. Det ska inte spela någon roll var man bor eller vilka föräldrar man har. Jag tror att kulturen kan spela en jätteviktig roll genom att erbjuda andningshål, andra sätt att uttrycka sig. Alla ska ha samma rätt till de alternativa språk som exempelvis teater eller musik utgör. Och det är vår uppgift att ge förutsättningarna för detta.

– Det lilla till synes enkla mötet är ofta väldigt givande. När man ser att något tänds i barnens ögon och de berättar att de redan längtar till nästa gång. Eller när vi åker på läger. Visst är det viktigt att vi spelar, men det är minst lika viktigt att vi umgås och äter chips tillsammans på kvällen. När jag ser att vi gör skillnad, det är då jag mår som bäst på jobbet.

Sidan senast uppdaterad:

sv