Carina Sild Lönnroth
"Förändringens dörr öppnas inifrån"
– Malmö är en fin stad, men det är också en segregerad. Men med utbildning kan vi bryta en del av det sociala utanförskap som finns. Barns förmågor handlar inte om anlag utan om attityder. Vi ärver inte bara vår ögonfärg utan också våra föräldrars utbildningsbakgrund. Så vi behöver fler positiva förebilder för barn. Det finns en rättvisefaktor i detta. I Sverige är all utbildning gratis, men växer man upp i en miljö av arbetslöshet, utan tradition av högre utbildning och med en trångboddhet som gör att det är svårt studera hemma så har man sämre odds att lyckas. Vi måste göra så att fler får chansen.
– Näktergalen startade i oktober 1997, Sedan starten har 4000 barn och studenter mötts genom Näktergalens mentorsprogram. Från Malmö har vi spridit det till 24 platser i Europa och Afrika. Konceptet är egentligen rätt enkelt: Barn i åtta- till tolvårsåldern söker mentor, sedan matchas de med en student på Malmö Universitet som de träffar en gång i veckan under åtta månader.
– Mentorerna kan ge en inblick i hur det är att studera på högre nivå. De kan visa att det är möjligt. Barnen får göra sånt de kanske inte gjort tidigare, som att gå på museum eller teater eller åka till Ribersborg. Att få ha kul tillsammans! I intervjuer med före detta mentorsbarn i Näktergalen lyfter flera fram att de fått en meningsfull fritid och i vissa fall har det även varit livsavgörande.
– Både studenterna och barnen förändras och påverkas. Det är en bildningsresa för studenten som får en inblick i ungas olika uppväxtvillkor. Det skapar förståelse och ger ett vidvinkelperspektiv, man får medborglig bildning. Våra mentorer blir kompetenta vuxna och på så sätt skapar vi bra ledare för framtiden, det är kunskaper man inte kan läsa sig till.
– Näktergalen är en konkretisering av FN:s Barnkonvention. En flicka berättade att hennes mentor undrat ”Vad tycker du?”. Den frågan hade hon aldrig fått tidigare och det är att bli respekterad för den man är. Många berättar om hur de tack vare Näktergalen fått en tanke och en knuff framåt till att göra sånt de aldrig skulle gjort annars. Varje år har vi också studenter som vill bli mentorer som själva varit med i Näktergalen som barn.
Sidan senast uppdaterad: