Fadi Barakat
"Ihop med näringslivet lyckas vi med integrationen"
– När jag föreläser försöker jag förmedla en känsla av hur det är att inte vara privilegierad. Att inte vara en del av det etablerade samhället. Många upplever sorg och gråter för att de inte tidigare förstått hur det faktiskt är att leva i ett utanförskap.
– Jag fick inga jobb. Trots två masterexamina, en i biomedicin och en i organisation och ledarskap. Jag gjorde till och med militärtjänst för att verka mer svensk. En rekryterare frågade mig om jag inte skulle byta namn, jag frågade om inte hen skulle byta attityd. Fram tills dess hade jag trott att det var mitt cv det var fel på, men nu förstod jag hur illa det var.
– Idag jobbar jag för Malmö Stad med näringslivsutveckling. I höstas avslutade vi ett projekt som heter Highway to Business. Vi gjorde det ihop med Tillväxt Malmö, Almi och Arbetsförmedlingen. Det handlade om att fånga upp nyanlända entreprenörer som kanske drivit företag i sina tidigare hemländer och stötta dem. Genom det skapade vi flera nya företag i Malmö. Några av dem går riktigt bra och har i sin tur kunnat anställa folk. Som Sushi Daily inne på Ica Maxi till exempel.
– Synsättet på allt som inte liknar oss är skevt. I Sverige kan en person som inte kan svenska kallas språksvag. Men personen kanske kan fem andra språk. Det är många fler än vad många av oss andra kan, så vem är språksvag?
– Även om vi tror att vi förstått vad mångfald är så har vi ändå inte det. Ta jämställdhet som är en stor fråga i Sverige. Nu får allt fler kvinnor topptjänster, men oftast heter de Kajsa, Anna, Lisa och Eva. Det är en homogen skara. Alla kvinnor måste få samma möjligheter annars är det inte jämställt.
– I en stad som Malmö når du aldrig miljömässig eller ekonomisk hållbarhet utan att även inkludera social hållbarhet. Jobben är avgörande för Sveriges välfärd. Utan näringslivet lyckas vi aldrig med integrationen, att få ett jobb är en dörröppnare till samhället. Vi måste våga ge människor chansen.
– Vi behöver många positiva krafter som verkar för utveckling. Det handlar inte bara om att vi ska vara snälla mot varandra utan att alla faktiskt tjänar på det. Studier visar att diversifierade företag och kommuner är mer kreativa och innovativa. Så med mångfald får vi bättre företag och ett bättre samhälle.
Sidan senast uppdaterad: