Arbete mot antisemitism
Malmö stad verkar för att skydda och främja judars rättigheter, kulturarv och språk.
För att synliggöra judisk kultur och identitet i Malmö och förstärka arbetet mot antisemitism har Malmö stad och Judiska Församlingen Malmö inlett en flerårig samverkan. Det gemensamma arbete ska bedrivas långsiktigt och uthålligt och därmed minska antisemitism och den judiska gruppens utsatthet.
Judiska Malmöbor är väldigt omskrivna. Men hur upplever de själva att leva judiskt i Malmö? Det är kärnfrågan i en ny undersökning och rapport från Malmö stad 2022.
Med kippa på Möllan? Rapport om att stärka judiskt liv i Malmö
Malmö stad och Judiska församlingen Malmö
Syftet med nystartade Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga är att synliggöra och sprida kunskap om judiska traditioner, kultur, religion och historia samt att motverka antisemitism. Tusentals skolelever och andra grupper besöker årligen synagogan. Besöken utgör ett gyllene tillfälle att förmedla förståelse och insikt om den judiska civilisationen.
Kunskapscentrets pedagogiska program har tagits fram i samarbete mellan Malmö stad, Judiska Församlingen Malmö, Region Skåne, Kulturrådet, Forum för levande historia, Svenska kommittén mot antisemitism och Malmö universitet.
Kommunledningen och Judiska Församlingen Malmö har kommit överens om ett samverkansprojekt under perioden 2019-2023.
- Nytt samarbete och program för att förbättra judars liv i Malmö
- Samverkansavtal mellan parterna
- Verksamhetsplan 2023 Pdf, 180.6 kB. (Pdf, 180.6 kB)
Syfte och mål
Syfte och målsättning är att gemensamt utveckla arbetet för att stärka den judiska identiteten, motverka och förebygga antisemitism och minska utsattheten för den judiska gruppen i Malmö.
Ambitionen är att insatser ska vara kunskapsbaserade och grundade i forskning. Arbetet ska vara kontinuerligt och intensifieras vid behov.
Styrgrupp och verksamhetsplan
En styrgrupp för arbetet består av representanter från Judiska Församlingen Malmö samt Malmö stads stadskontor, grundskoleförvaltning, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltning och kulturförvaltning. Parterna tar årligen fram en gemensam verksamhetsplan Word, 29.4 kB. (Word, 29.4 kB).
Judiskt kunskapscenter
I november 2021 öppnade Judiskt kunskapscenter i synagogan som förmedlar kunskap om judisk historia, kultur och religion. Kunskapscentret tar emot skolklasser och andra grupper både från Malmö och andra orter.
Kunskapscentrets pedagogiska program har tagits fram i samarbete mellan Judiska församlingen Malmö, Malmö stad, Region Skåne och Kulturrådet, Forum för levande historia, Svenska Kommittén mot Antisemitism och Malmö universitet.
Förintelsens minnesdag
Malmö stad och församlingen samarbetar varje år för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari. Arrangemanget är öppet för alla.
Malmös judiska historia
Den judiska historien är en del av stadens gemensamma historia. Den är mångfacetterad och komplex. De judar som kommit till Malmö under olika tidsepoker har haft skilda förutsättningar. Även religiösa och politiska uppfattningar har varierat över tid. Trots det har det bildats en stark, aktiv judisk församling och ett rikt föreningsliv som samlat och förenat stadens judar.
Judiskt liv i Malmö - en historisk kartguide
Den historiska kartguiden innehåller ett 40-tal platser i staden. Varje plats anknyter till en byggnad, person, verksamhet eller händelse som speglar Malmös judiska liv under drygt 100 år.
Välkommen till Sverige - utställning om vita bussarna
1945 förvandlades Malmö Museum från ett museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna. I utställningen Välkommen till Sverige kan du se en av de bevarade vita bussarna och besöka utställning som belyser museet som flyktingförläggning. Där lyfts livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.
"Judar och andra Malmöbor 1933–51"
Malmöhistorikern Arne Järtelius berättar i boken Judar och andra Malmöbor 1933–51 om de mest dramatiska åren i det judiska Malmös historia.
Forum för demokrati och mänskliga rättigheter
I Malmö stads Forum för demokrati och mänskliga rättigheter ingår politiker från alla partier i kommunfullmäktige. Tillsammans möter de medborgare och andra aktörer i Malmö för att samtala om demokrati, mänskliga rättigheter och sådant som kan hota dessa grundläggande värden.
Politisk hearing om antisemitism i skolan
Grundskolenämnden anordnade den 23 september 2020 en hearing om antisemitism och värdegrundsarbete för elever, verksamma inom skola och utbildning och andra som jobbar med värdegrundsarbete och att förebygga antisemitism.
Artikel på jfm.se
Regeringen arrangerade Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism den 13 oktober 2021 i Malmö.
Syftet med forumet var att gemensamt ta konkreta steg framåt för att stärka Förintelsens hågkomst och att generera ny kraft i arbetet mot alla former av rasism och diskriminering och för att värna principen om alla människors lika värde. Läs mer
Föreningen Amanah har beviljats ett flerårigt bidrag av kommunstyrelsen för att utveckla samverkan mellan rabbin Moshe-David HaCohen från Judiska Församlingen Malmö (JFM) och Salahuddin Barakat från Islamakademin. Tillsammans besöker de skolor och för öppna samtal om sina reglioners likheter och skillnader.
Läs mer
Skola och utbildning
Utvecklingsenheten Pedagogisk Inspiration har tre samordnare för arbetet mot antisemitism i Malmös skolor. Uppdragen handlar bland annat om att ta fram utbildningsmaterial och vara resurs och stöd för skolorna. Men även att komma ut till skolorna och visa att det finns problem och att inspirera och motivera skolorna att själva lyfta frågan mer.
Under 2020-2021 gjordes en undersökning och rapport om förekomsten av antisemitism inom Malmös förskolor, grundskolor, gymnasier och SFI/vuxenutbildningar. Undersökningen bygger på intervjuer och enkäter bland skolpersonal samt en forskningsöversikt.
Rapporten presenterade också åtgärder som Malmöskolorna behöver göra för att minska antisemitismen och stärka den judiska minoritetsgruppen, från förskolan till gymnasie- och vuxenutbildning. Detta arbete utvecklas under 2022 och involverar alla tre skolförvaltningarna.
Tidiga insatser är viktiga för att skapa trygga vuxna. Malmös förskolor arbetar på barnens nivå, på olika sätt, med att alla barn är lika mycket värda oavsett bakgrund. Med hjälp av lek och olika gruppaktiviteter lär sig barnen hur man ska vara mot varandra och att dialog löser problem.
Under 2020 och 2021 hålls fortbildningsdagar för lärare om hur pedagoger kan skapa utbyten och stärka undervisningen i frågor om Förintelsens historia, antisemitism och mänskliga rättigheter. Utbildningen arrangeras av Malmö Museer och Forum för levande historia i samråd med Judiska församlingen Malmö och enheten Pedagogisk Inspiration i Malmö stad. Läs mer
För att motverka antisemitism har Malmö Borgarskola anställt en judisk lärarassistent. Assistenten fungerar som resurs för både elever och personal:
- i informella samtal i korridorer och andra gemensamma utrymmen där han rör sig
- genom att, utifrån sin judiska identitet och erfarenhet, hålla i lektionspass kopplade till relevanta studieavsnitt i olika skolämnen.
Mer information
Varje år åker elever och lärare från grund- och gymnasieskolor på hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Polen. Efter resan ska eleverna föra sina berättelser vidare till resten av skolan genom att gå runt i klassrummen och berätta och visa bilder. De lärare som har följt med har ett eget nätverk där de diskuterar och delar med sig av erfarenheter.
Inför resorna får alla utbildning i antisemitism och när de kommer tillbaka fördjupas kunskapen inom islamofobi, antiziganism och afrofobi.
Ett viktigt inslag med hågkomstresorna är att koppla förintelsens antisemitism till samtida rasistiska uttryck, som t ex afrofobi, antiziganism och islamofobi.
Utbildning om Förintelsen, antisemitism och rasism är en satsning i samverkan med Svenska Kommittén mot antisemitism (SKMA).
Läs om tidigare deltagares erfarenheter:
Den mångåriga och framgångsrika satsningen Grundskolefotboll mot rasismer samarbetar med Amanah, där rabbinen och imamen föreläser på Malmös skolor.