$left
$middle

För vuxna som behöver god man eller förvaltare

En vuxen person som har svårt att sköta sin ekonomi eller som behöver stöd i vardagen kan få hjälp av en god man eller förvaltare.

Det är frivilligt och det kostar att ha god man – ingen kan få en god man mot sin vilja. Om personens hjälpbehov kan tillgodoses på något annat sätt så ska godmanskap inte anordnas. Den mest ingripande åtgärden är att utse en förvaltare och då krävs inget samtycke från personen med hjälpbehov.

Innan du anmäler behov av god man eller förvaltare

Tänk på att det kan finnas mer passande alternativ än god man och förvaltare till personen som behöver hjälp, exempelvis anhörigbehörighet eller framtidsfullmakt.

Anmäl behov av god man eller förvaltare

Beroende på vem anmälan gäller ska den skickas in antingen till enheten för överförmyndarärenden eller Malmö tingsrätt. Oavsett är det sedan tingsrätten som fattar det slutgiltiga beslutet om anordnande av godmanskap eller förvaltarskap.

Förkorta handläggningstiden – sju frågor till dig innan du skickar in en anmälan

Enheten för överförmyndarärenden har listat sju frågor som är bra att gå igenom innan en anmälan skickas in.

Att få en god man eller förvaltare är en mycket ingripande åtgärd. En sådan ska därför inte utses om personen på annat vis kan få tillräcklig hjälp. Om det är uppenbart att personen inte längre har förmåga att ha hand om sina ekonomiska angelägenheter så kan en närstående hjälpa till med det genom så kallad anhörigbehörighet. Om personen med hjälpbehov förstår vad saken gäller kan istället en fullmakt skrivas.

Det är viktigt att utforska om mindre ingripande åtgärder finns som alternativ. Det kan handla om att involvera kontaktperson, boendestödjare, personligt ombud, få hjälp från budget- och skuldrådgivningen, göra en samordnad individuell plan (SIP) eller annan resurs inom socialtjänsten.

Om den hjälpbehövande förstår vad saken gäller får tingsrätten endast utse en god man om personen har lämnat sitt samtycke till det. Om personen enligt läkarintyg inte förstår vad saken gäller så krävs inget samtycke för att tingsrätten ska kunna utse en god man.

Enheten för överförmyndarärenden behöver ett läkarintyg som förklarar eventuell sjukdomsbild men som framför allt tydliggör om personen förstår vad saken gäller eller inte. Ju lättare vi kan komma i kontakt med rätt person inom vården, kan vi få svar på våra frågor och utreda mer skyndsamt.

Huvudregeln är att personen med hjälpbehov själv betalar arvodet till god man eller förvaltare. Det är viktigt att personen det berör vet om detta. Ett heltäckande godmanskap – det vill säga att man förvaltar egendom, bevakar rätt och sörjer för person – kostar normalt cirka 13 000 kronor per år (inklusive sociala avgifter).

Arvodessumman beror alltså på uppdragets omfattning. Kommunen betalar arvodet om personens årsinkomst är under 2,65 prisbasbelopp och om värdet av personens samlade tillgångar samtidigt understiger 2 gånger prisbasbeloppet. Beloppet räknas ut på inkomst före skatt.

Eftersom vi inte träffar personen själva så är enheten för överförmyndarärenden mycket hjälpta av din uppfattning av hjälpbehovet.

Det är viktigt att du förklarar varför det är brådskande eftersom tingsrätten är restriktiv med att fatta tillfälliga beslut. Exempel på brådskande ärenden är om personen behöver omedelbar vård, det finns risk för vräkning eller om ett dröjsmål skulle innebära fara för den personens liv eller egendom.

Detta händer efter du skickat in en anmälan

Ärendet tas emot av enheten för överförmyndarärenden. Enheten hanterar anmälningarna i turordning baserat på vilket datum som anmälan kom in. När enheten påbörjar handläggningen av ärendet så utreder de vilka behov som den hjälpsökande personen har. Vi måste också säkerställa att det finns ett samtycke om godmanskap från personen som ärendet gäller och att personen vet om att det kostar att ha en god man eller förvaltare.

Vad en god man eller förvaltare kan hjälpa till med

Den gode mannens eller förvaltarens uppdrag delas upp i tre delar: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Uppdraget kan omfatta alla tre delar eller något av dem – det är helt beroende på den hjälpsökande personens behov. Personen som vill ha en god man bestämmer också själv i vilken omfattning. De olika delarna beskrivs enligt följande:

  • bevaka rätt – till exempel söka bidrag, skriva avtal, sälja bostad eller företräda huvudmannen vid arvskifte.
  • förvalta egendom –till exempel betala räkningar, placera pengar och fördela pengar till huvudmannen.
  • sörja för person – till exempel se till att huvudmannen har en meningsfull fritid, att boendet är bra och att se till så beviljad hjälp fungerar.

Hjälp vid motstridiga intressen eller om en person försvunnit

En tillfällig god man kan utses av överförmyndarnämnden när det finns motstridiga intressen mellan en god man och personen som den gode mannen hjälper. Det kan till exempel handla om att gode mannen och den hjälpsökande personen är delägare i samma dödsbo.

Om en person försvunnit kan en tillfällig god man också utses. God man kan också utses för personer som är dödsbodelägare eller testamentstagare när man inte vet var personen befinner sig.

Vanliga frågor och svar om att få god man eller förvaltare

Hur lång tid det tar att handlägga en ansökan är svårt att säga eftersom det finns flera myndigheter och personer som är med i processen.

När en anmälan om behov av god man eller förvaltare kommit in till enheten för överförmyndarärenden utreder vi behovet och begär in eventuella kompletteringar. Sedan letar vi efter en lämplig ställföreträdare, vilket kan gå till på olika sätt. Ibland finns en föreslagen person med i ansökan och andra gånger får ställföreträdare anmäla intresse. När en lämplig person hittats behöver ställföreträdaren och huvudmannen skriva under en blankett som intygar att de godtar ställföreträdarskapet. Därefter tar tingsrätten över frågan och fattar sedan ett beslut.

Hur lång tid denna process tar är som sagt svårt att säga, men överförmyndarnämnden har som mål att handlägga sin del av ärendet inom 90 kalenderdagar.

Om ärendet gäller dig själv eller du är make, maka, sambo, barn eller närmaste släkting till den hjälpbehövande personen så kan du få information om hur vi handlägger ärendet när du kontaktar oss.

På grund av sekretess kan vi dock i regel inte lämna ut uppgifter om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden till en obehörig. Kontakta oss om du behöver ta del av sådana uppgifter på grund av skyldigheter i din yrkesutövning eller om du i annat fall vill begära ut uppgiften i enlighet med offentlighetsprincipen. Vi kommer då att göra en sekretessprövning för att se om uppgiften kan lämnas ut.

  • Om enheten för överförmyndarärenden efter en utredning bedömer att det saknas ett behov av en ställföreträdare.
  • När det saknas tillräckligt med information för att få en helhetsbild av hjälpbehovet trots att enheten begärt kompletterande information.
  • Om den hjälpbehövande avlider.
  • Om den hjälpbehövande inte samtycker till godmanskap, under förutsättning att förvaltarskap inte behövs.

Om enheten har beslutat att avskriva ärendet skickas beslutet med post till den hjälpbehövande.

Om vi bedömer att personen behöver hjälp av en god man eller förvaltare ansöker vi om att tingsrätten ska anordna ett sådant ställföreträdarskap. Den hjälpbehövande, om hen förstår vad saken gäller, kommer att få ett muntligt besked från oss i samband med att vi lämnar ansökan till tingsrätten. Det får även anmälaren, om sekretessen kan brytas.

När tingsrätten har fattat beslut om att anordna ställföreträdarskap och förordna en ställföreträdare kommer de skicka beslutet med post till de som beslutet angår. Om du som anmält behovet arbetar inom exempelvis vård eller socialtjänst kommer du att få ett besked av oss när tingsrätten har förordnat en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare säkerställer att den hjälpsökande personen får sina rättigheter tillgodosedda, men ansvarar inte exempelvis för att

  • montera möbler eller hänga upp gardiner
  • följa med vid läkarbesök och dylikt
  • skjutsa huvudmannen till olika besök
  • personligen hjälpa till med huvudmannens omvårdnad
  • följa med på utflykter, resor och dylikt
  • personligen tillgodose huvudmannens sociala behov
  • hämta ut medicin.

Du får så klart framföra önskemål om vem som ska bli din gode man eller förvaltare. Det kan vara en nära anhörig, en vän eller någon annan som vill hjälpa till. Men det är viktigt att veta att bedömningen om lämplig god man eller förvaltare görs av överförmyndarnämnden och utses av tingsrätten. Bedömningen och beslutet kan gå emot ditt önskemål och ditt samtycke krävs fortfarande för att en god man ska kunna utses till dig. Innan personen du föreslår kan bli din gode man eller förvaltare måste hen gå igenom samma lämplighetsbedömning som alla andra.

Ett förvaltarskap omprövas en gång per år. Om det visar sig att det inte längre är nödvändigt med förvaltarskap kan man ansöka till tingsrätten om att det ska upphöra. Det behövs då ett nytt läkarintyg som säger varför förvaltarskap inte längre behövs och annat underlag som styrker det förändrade behovet av hjälp. Enheten för överförmyndarärenden kan i det enskilda fallet även behöva begära in ytterligare uppgifter för att få en fullständig utredning av hjälpbehovet.

Du som har förvaltare har givetvis möjlighet att själv ansöka hos tingsrätten om att förvaltarskapet ska upphöra. För att tingsrätten ska kunna ta ställning till frågan kan du behöva skicka in ett läkarintyg som säger varför förvaltarskap inte längre behövs, tillsammans med annat underlag som styrker ditt förändrade behov av hjälp. Enheten för överförmyndarärenden kan i även detta enskilda fall behöva begära in ytterligare uppgifter för att få en fullständig utredning om ditt hjälpbehov.

Kontakta oss

Enheten för överförmyndarärenden

Telefon:
040-34 36 08
Telefontider:
Måndag, tisdag och fredag klockan 10.00–12.00, onsdag klockan 13.00–15.00.
Postadress:
Enheten för överförmyndarärenden Enheten för överförmyndarärenden 205 80 Malmö
Besöksadress:
Storgatan 15
Besökstider:
Måndag–fredag klockan 9.00–16.00
sv