Digitala verktyg i undervisningen
Malmös grundskolor har tillgång till en mängd olika digitala verktyg för ökad tillgänglighet i undervisningen. En tillgänglig digital lärmiljö och ett medvetet användande av digitala verktyg gynnar alla elever och särskilt de som är i behov av extra stöd.
Chromebooks och Malmö Apps
Genom grundskoleförvaltningens 1:1-satsning med Chromebooks så kan alla elever anpassa sina datorer utifrån sina behov med hjälp av inbyggda tillgänglighetsfunktioner. Vår pedagogiska plattform Malmö Apps (Google Workspace for Education) innehåller dessutom olika tillgänglighetsverktyg och funktioner som gör det möjligt att inkludera elever med olika behov och inlärningsmetoder i undervisningen.
Chromebook - inbyggda tillgänglighetsfunktioner
En Chromebook innehåller ett antal inbyggda tillgänglighetsfunktioner, som ger stöd till elever med olika behov. Genom att använda programmet för skärmläsning, aktivera funktionen text till tal för att lyssna på uppläst text, göra olika anpassningar av skärm, tangentbord och styrplatta samt ljudet på sin dator så kan eleven få ökade möjligheter att lära utifrån sin egen förmåga.
Malmö Apps (Google Workspace for Education) - tillgänglighet i Google
Googles appar är utformade för att vara så tillgängliga för så många elever som möjligt. De tillgänglighetsfunktioner som ingår i de olika verktygen är skärmläsare, kortkommandon, punktskriftsskärm, högkontrastläge, ändra knappar till text, röstinmatning, rättstavning och lägga till bildtextspår.
Digitala lärresurser
Grundskoleförvaltningen har även kommunlicens på följande digitala lärresurser och digital assisterande teknik.
Binogi- ett mångspråkigt digitalt läromedel
I Binogi har vi tillgång till ett mångspråkigt digitalt läromedel för årskurs 4-9 med ett särskilt fokus på att integrera nyanlända elever och elever med ett annat modersmål än svenska i skolans ordinarie undervisning.
Binogi innehåller texter, animerade ämnesfilmer och quiz med tre olika svårighetsnivåer översatt på flera olika språk (svenska, finska, engelska, arabiska, somaliska, dari, tigrinska, thailändska, polska, tyska, franska och spanska) och en tillhörande lärardel.
Elever kan använda Binogi i webbläsaren på en PC, Mac, Chromebook eller surfplatta.
Elever loggar in på Binogi via webbläsaren genom att klicka på Google-ikonen och för att sedan koppla sitt Google-konto till tjänsten.
Inläsningstjänst - inlästa läromedel och Begreppa
Inläsningstjänst är till för alla elever, men riktar sig särskilt till elever med läs- och skrivsvårigheter och de som har ett annat modersmål än svenska. I Inläsningstjänst kan våra elever läsa eller lyssna på inlästa läromedel, skönlitteratur och lättlästa böcker på svenska och andra språk (engelska, arabiska, somaliska, polska, tigrinja, pashto, persiska, dari).
Elever kan använda Inläsningstjänst via webbläsaren på en PC, Mac eller Chromebook eller via app på en surfplatta.
Elever loggar in via webbläsaren eller via app genom att klicka på Google-ikonen för att sedan koppla sitt Google-konto.
I Begreppa hittar du korta filmer, guider och quiz som förklarar nyckelbegrepp på flera språk och som hjälper elever att utveckla sina ämneskunskaper på både sitt modersmål och på svenska.
Lexia Provia - skannings- och träningsprogram
Lexia Provia är ett digitalt skannings- och träningsprogram avsett för elever i behov av särskilt stöd. I Lexia Provia kan dina elever arbeta med läs- och skrivinlärning och språkförstärkande övningar.
Lexia består av digitala övningar i svenska och kan anpassas efter den enskilda elevens behov och förutsättningar. Med hjälp av testerna i Provia kan du identifiera elever som har läs- och skrivsvårigheter. Provia innehåller flera olika testområden och tydliggöra elevernas språkliga kompetensprofil. Du ges även möjlighet att skapa dig en uppfattning om dina nyanlända elevers läs- och skrivkunskaper.
Elever kan använda Lexia Provia i webbläsaren på en internetansluten PC, Mac, iPad eller Androidplatta.
Elever loggar in på sitt konto via webbläsaren.
NE - kunskapstjänster och digitalt läromedel
I NE har vi tillgång till ett antal kunskapstjänster som uppslagsverk, ordböcker, filmer, temapaket, världens länder, religioner och klimat, läs- och hörförståelse på svenska, engelska, franska, tyska och spanska och Junior. Vi har även tillgång till det digitala läromedlet Programmering F-9, som går att anpassas efter elevernas olika behov och förutsättningar.
Elever kommer åt NE.se via webbläsaren på en internetansluten PC, Mac eller surfplatta. NE junior för årskurs F-3 finns som appar för iPad.
Elever loggar in i webbläsaren och appar med ett personligt användarkonto.
Svensk talteknologi - ClaroRead talsyntes
Svensk talteknologi är ett läs- och skrivverktyg och finns som program för PC, Mac och som appar för iPad.
Talsyntesen ClaroRead för PC och för Mac läser upp bokstav för bokstav, ord för ord, mening för mening. Programmet innehåller uppläsning med markörmedföljning, ändring av layout, homofonkontroll, ordprediktion och ordförklaringar.
Med apparna ClaroSpeak Plus och ClaroScanPen Premium kan elever använda sig av skriv-eko, markörmedföljning, uppläsning av text, ordprediktion, OCR för att fotografera och infoga text samt möjligheten att göra om bilder och filer.
ClaroRead Chrome Premium och ClaroRead AnyWhere Plus är webbaserade tillägg för webbläsaren Chrome, som båda innehåller uppläsning, skriv-eko, diktering, ordprediktion och OCR.
Eleverna har även tillgång till program för tankekartor och källhantering, läslinjal, PDF-läsare och ljudinspelning i ett antal extraprogram för PC, Mac och webbläsaren Chrome.
Elever loggar in via webbläsaren på sin dator med tillägget ClaroRead Chrome eller i de olika apparna för iPad.
Widgit Online - bildstöd
Webbtjänsten Widgit Online innehåller ett digitalt symbolstöd med över 14 000 symboler.
Med Widgit Online kan pedagoger skapa, spara och dela dokument, bildkort, rutnät, scheman och arbetsblad till elever i behov av bildstöd. Pedagoger har tillgång till alla symboler i Widgit symbolbas och talsyntes på både svenska och engelska.
I appen Widgit Writer för iPad kan pedagoger skriva enkla dokument med både symbol- och talstöd. Widgit Writer lämpar sig bäst för den elev som är i början av sin läs- och skrivutveckling.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: