På soliga dagar spelas det bland annat gärna ett parti boule.

Alla har rätt att må bra

Krig, inflation, ensamhet. Orsakerna till oro kan vara både många och individuella. Vi tog ett snack med Annika Lundin De Albuquerque, konsultativ psykiatrisjuksköterska, om vad man som senior kan göra för att stilla sin oro.

Annika har en rödrutig skjorta och någons hand på sin axel.

Annika Lundin De Albuquerque arbetar som konsultativ psykiatrisjuksköterska i Malmö stad.

Kan du ge exempel på enkla dagliga rutiner eller aktivi­teter som kan bidra till att minska oron?

– Jag brukar säga att en bra minnesregel är ”det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan”. De flesta vet till exempel att motion är bra för hjärtat, men en så enkel sak som promenader har också många både direkta och indirekta effekter på det psykiska måendet: man byter miljö, det främjar hjärnhälsan, sömn, man kanske träffar lite folk om man går på stan, eller får återhämtning i naturmiljö med mera.

Finns det specifika verktyg eller resurser som du rekommenderar för äldre som vill ta hand om sitt psykiska välbefinnande?

– En jättefin resurs som Malmö stad erbjuder är dess mötesplatser, eftersom social samvaro är av stor betydelse för vår psykiska hälsa. Men återigen, betydelsen av motion är stor. Det finns rapporter som visar att de mest effektiva träningsformerna för att minska nedstämdhet hos äldre är qigong och tai chi. Om man har möjlighet ska man absolut prova på detta.

Vilka de vanligaste psykiska hälsoutmaningarna som personer över 70 år står inför?

– Den absolut vanligaste utmaningen är alla förändringar som ofta skett i livet i samband med åldrandet. Att gå i pension förändrar till exempel hela ens vardag: man förlorar ofta rutiner, social samvaro och en känsla av mening med vardagen, vilket har stor inverkan på den psykiska hälsan. När man åldras blir det också vanligare med hälsobesvär, både hos en själv och nära och kära, vilket kan kännas begränsande. Dessa förändringar kan ofta leda till ensamhet, vilket påverkar både den psykiska och fysiska hälsan mer än vad man kanske tror.

Finns det några vanliga missuppfattningar om psykisk hälsa och åldrande som du skulle vilja reda ut?

– En vanlig missuppfattning är att det skulle vara ”normalt” att må dåligt som äldre, speciellt att känna nedstämdhet och oro. Det finns mycket man kan göra för att må bättre, både på egen hand och med hjälp av vårdgivare. Man har rätt att få hjälp.

Text och foto: David Dahlberg.

sv