Gemenskap och glädje i grönskan

I projektet "Odla tillsammans" på Botildenborg får seniorer och förskolebarn en möjlighet att möta varandra genom odling och matlagning. Här pågår aktiviteter hela året om – samtidigt som det knyts nya kontakter och vänskaper över generationer.

Det är förmiddag och några seniorer anländer till Botildenborg. Vissa har hämtats upp med minibuss från Malmö stads mötesplatser. ­Våren har precis anlänt och grönskan börjar spira i solen som värmer. Det kan med andra ord inte vara en bättre dag för att träffas, odla och laga mat ihop.

Lina Hultin, Malmö stads koordinator i projektet Odla tillsammans berättar att projektet har fått en bra start och tagits emot väl bland seniorerna.

– Odla tillsammans är ett projekt med fokus på generationsöverskridande möten genom odling och matlagning som nu har pågått sen i januari. Det drivs av stiftelsen Botildenborg i samarbete med Malmö stad, berättar Lina Hultin.

– Många har velat delta i projektet och hittills har vi fått mycket positiv respons att projektet haft betydelse för deltagarna.

Deltagarna har fått chansen att knyta kontakter, dela erfarenheter och få inspiration kring mat och odling. Anita Borglin är en av deltagarna i projektet. I samband med att hon fyllde 80 år fick hon ett erbjudande om ett besök i sitt hem av Malmö stads uppsökande verksamhet. De erbjuder hälsofrämjande samtal om vad kommunen erbjuder för insatser och stöd och service i vardagen. Hon bjöds då in till ett evenemang för seniorer i Lindängen där hon kom i kontakt med projektet Odla tillsammans. Eftersom hon har både ett stort trädgårds­intresse och gillar barn, anmälde hon sig direkt och kom med.

– Det är helt fantastiskt att vara här med barnen. Jag jobbade tidigare som föreståndare på fritids och förskola så det här är ju mitt jobb. Jag har både haft hus med trädgård och en kolonilott, men sedan jag fick en hjärtinfarkt blev jag tvungen att sälja kolonin. Men jag blev frisk och pigg igen så jag är så glad att jag kan vara med här. Det är en fröjd att samarbeta med barnen. Jag älskar det! berättar Anita.

Aktiviteterna leds av projektledare och odlingspedagog från Botildenborg och barnen kommer tillsammans med pedagoger från förskolan. ­Dagen börjar alltid med en presentation och pratstund om hur dagen kommer att se ut. Sedan delas deltagarna upp i två grupper med seniorer och barn i vardera grupp. Den ena fixar maten och den andra gruppen arbetar med odlingen. Vid lunch äter deltagarna tillsammans det de har lagat. Därefter blir det en gemensam odlings­aktivitet eller pyssel tillsammans med barnen innan alla samlas igen för att avsluta dagen.

Äldre och unga umgås tillsammans kring mat och odling.

Odlingspedagog Tobias Andersson med förskolebarnen Lucas och Elijan och deltagare Bachir Hamoudeh. I bakgrunden står förskolepedagog Madelaine Strand.

Bachir Hamoudeh, som kom från Syrien till Sverige för fem år sedan, vattnar planteringarna med en vattenkanna så att de ska växa och frodas.

– Jag kommer hit på våren och sommaren och träffar mina vänner som jag lärt känna här. Barnen kommer hit för att plantera, laga mat och vi äter tillsammans. Det är super med barnen! säger Bachir.

Deltagaren Andja Rasic och femåriga Lukas och Elijan, står och skivar potatis och morötter ute i solen till dagens lunch.

– Åh, vad mycket potatis här är. Jag vill smaka en morot till, säger Elijan.

– Det är till soppan, berättar Lukas.

Andja menar att äldre behöver träffa yngre.

– Det är inte bra att bara umgås med äldre. Det blir lätt att man pratar om sjukdomar och krämpor. Med barnen blir det roligt och jag känner mig levande. Sedan är det underbart att få äta tillsammans. Jag sitter mycket ensam och maten smakar inte lika bra. Tillsammans är den godare, säger Andja.

Text: Anna Svensson. Foto: David Dahlberg.

Odla tillsammans

Är du intresserad av att vara med i projektet? Läs mer här.

sv