Malmö stad

Söndagsfikan som bryter ensamheten

Äldrekontakt arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre och finns just nu i över 50 kommuner runtom i landet. I stället för att äldre sitter i varsitt hem och längtar efter gemenskap, hjälper Äldrekontakt dem att lära känna varandra.

En söndag i månaden öppnar volontärer upp sina hem och bjuder in till fika, samt hjälper till med skjuts till och från fikaträffen. Det blir en stund av glädje och ett avbrott från en annars kanske ensam vardag. Det är alltid samma grupp som träffas, så att vänskap kan byggas över tid och de äldre får vara med så länge de kan och vill, utan att det kostar dem någonting.

Bara i Malmö finns det sju aktiva grupper. Vi tillsammans mötte upp fyra deltagare – ­Maj-Britt, Ann-Marie, Gullan och Celie – för att lyssna in om deras liv och hur de har ­hittat nya vänskaper genom Äldrekontakts ­träffar. Trots olika bakgrunder, både geografiskt och från arbetslivet, så är alla helt eniga. Det är otroligt viktigt att få komma ut och träffa nya människor, unga som gamla.
Alla fyra kvinnor har alla levt långa och händelserika liv. Några har arbetat på Malmö strumpfabrik, andra i affärer, som städare eller på varv. Men nu är de alla eniga om en sak: det är oerhört viktigt att bryta ensamheten som ofta kommer med åldern. Och det är precis det man får göra genom Äldrekontakts fikaträffar.

– Det är skönt att slippa sitta ensam, och det känns tryggt att bli hämtad och lämnad. Vi äter, dricker och har väldigt trevligt, säger Gullan.

Många har träffat nya vänner genom träffarna.

Gullan Hersby, Ann-Marie Lönnegren, volontär Ann Rubin, Celie Gustavsson och Maj-Britt Svensson.

En vanlig träff med Äldrekontakt börjar med att gästerna blir hämtade av en chaufför som tar deltagarna till fikaträffen, som kan vara hemma hos en fikavärd eller i en närliggande lokal. På träffarna pratar de, deltar i olika aktiviteter och fikar. Det är alltid på en söndag, vilket ger något att se fram emot under veckan. När de två timmarna har gått kör samma volontärchaufför, som även deltar på fikaträffen, hem gästerna.

– Det är skönt att få träffa andra, det är så många vänner som har gått bort, påpekar Ann-Marie.

Det är en vanlig verklighet för många äldre, att man har sett sina nära och kära försvinna. Därför blir ett koncept som detta extra värdefullt – en ny chans till gemenskap och vänskap.

Celie har till och med försökt att få sin hemtjänst att tipsa andra Malmöbor om Äldrekontakt.

– Bilen hämtar en i lugn och ro och sen får man skjuts hem också. Jag tycker det är fantastiskt. Vi har blivit ett litet gäng och vi har verkligen lärt känna varandra. Numera händer det även att vi inte kan hålla oss utan behöver ringa varandra och prata redan innan söndagen.

Ann-Marie har spridit ordet vidare och tipsat sin väninna i en annan stad om Äldrekontakt.

– Hon trodde knappt att det var sant att detta var helt gratis. Men det är det, alla ska kunna vara med.

Genom att sprida budskapet hjälper deltagarna själva till att nå fler som kan behöva stöd och gemenskap.

Äldrekontakt har skapat en plattform för att bryta ensamheten. Maj-Britt, Ann-Marie, Gullan och Celie är levande bevis på detta och hur viktiga dessa träffar är för deras vardag och livskvalitet. Ibland är faktiskt en fika allt som behövs.

Text och foto: David Dahlberg.

Äldrekontakt

Är du 75 år eller äldre, upplever ensamhet och social isolering och är intresserad av att vara med på fikaträffar? Ta kontakt med ­Äldrekontakt på aldrekontakt.se, på tel: 0760-52 68 00 eller på e-post: info@aldrekontakt.se.

Sidan senast uppdaterad:

sv