Malmö stad

Från nakna olympier till organiserad pausgympa

Gymnastiken som idrottsgren har i Sverige utvecklats från medicinsk och ­militärisk kroppslig träning till en populär motionsform för människor i alla åldrar. I Malmö är några av Sveriges äldsta gymnastikföreningar fortfarande aktiva.

Gymnastik är en av de äldsta olympiska idrotterna och ordet gymnastik härstammar från grekiskans "gymnos" som betyder naken. I antikens Grekland tävlade idrottare utan kläder för att hedra gudarna. Idrottsliknande spel och lekar har också utövats i Sverige sedan mycket länge, som vikingatidens kraftmätningar och medeltidens tornerspel. Under tidigt 1800-tal slog Linggymnastiken igenom. Per Henrik Ling, känd som ”den svenska gymnastikens fader”, grundade Gymnastiska centralinstitutet 1813. Ambitionen var att större delen av befolkningen skulle röra sig mer. Fäktning och andra militära övningar var viktiga, men Linggymnastiken hade också medicinska, pedagogiska och estetiska sidor.

I slutet av 1800-talet spreds modern idrott från England till Sverige, och många olika typer av idrottsföreningar bildades. Svenska Gymnastik- och Idrottsföreningars Riksförbund (numera Sveriges Riksidrottsförbund) grundades 1903. Tävlingsgymnastik blev alltmer populärt. Finländskan Elli Björkstén utvecklade en för kvinnor anpassad gymnastikmetod med mer energi och rytm i rörelserna.

Under mellankrigstiden växte idrottsrörelsen och blev landets största folkrörelse med fokus på både ungdomsfostran och allmän hälsa. Husmodersgymnastik uppstod under sent 30-tal. Gymnastiken var anpassad till husmödrarnas arbete med hem och familj och rörelserna skulle stärka rygg och fötter, öka spänsten och ge avspänning.

På 1940-talet lanserade Socialstyrelsen riktlinjer för arbetsplatsers hälsa och rekommendationer för fysisk aktivitet. Organiserad pausgymnastik infördes på större arbetsplatser med stillasittande och monotona arbetsuppgifter, för att hålla de anställda friska och alerta och öka produktiviteten. Pensionärs- och småbarnsgymnastik blev populärt på 50-talet. På 1970-talet fick motionsrörelsen och friskvården ett allt större genombrott.

På 40-talet blev det vanligt med gympa på arbetsplatser.

Pausgymnastik på Malmö strumpfabrik, 1940-tal. Bild: Malmö stadsarkiv.

Gymnastik i Malmö

Baltiska spelen

De baltiska spelen var en internationell sporttävling som hölls i Malmö sommaren 1914. Spelen var en del av den Baltiska utställningen som ville främja handel, industri och kultur från de baltiska länderna och hade deltagare från länder som Estland, Lettland, Litauen, Finland, Ryssland, Tyskland och Sverige. Gymnastik var ingen tävlingsgren utan endast uppvisning och totalt deltog drygt 3000 personer från Sverige, Danmark, Finland och Tyskland i en tre dagars gymnastikfest. Den traditionella Linggymnastiken dominerade bland de svenska gymnastikföreningarna men publiken fick också se en nyare form av gymnastik med mer lekfulla inslag.

Malmöflickorna

Malmöflickorna grundades 1954 av Leida Leesment, välkänd gymnastikpedagog från Estland, som flydde till Serige under andra världskriget. Malmöflickornas egenutvecklade dansgymnastik bygger på kroppens naturliga rörelsemönster och träningen ska stärka koordination, koncentration, musiköra och känslan för stil. Malmöflickornas främsta kännetecken är de röda bollarna.

GAK Enighet

I slutet på 1800-talet hade Malmös slaktmästare som tradition att träffas på Slagthuset för att göra affärer. Men man skröt också vem som var starkast och mätte krafterna med kulstänger och vikter. Efter en tid bestämde några sig för att bilda en klubb för att ha en mer organiserad träning. Den 22 april 1892 bildade därför Gymnastik- och Atletklubben Enighet. Boxning och brottning blev snabbt de stora grenarna. Idag är det kampsporter i alla dess former som föreningen bedriver.

Gymnastikföreningen Svea

Gymnastikföreningen Svea i Malmö är Sveriges äldsta fortfarande aktiva gymnastikförening. Den grundades den 18 september 1872 på hotell Svea på Norra Vallgatan. Namnet Svea valdes både på grund av platsen för bildandet men också för att Svea rike just den dagen fick en ny kung, Oscar II. Verksamheten härstammar ur den tyska gymnastiktraditionen, som togs med till Malmö av tyska affärsmän och industriidkare som flyttade hit runt 1870. Föreningsmärket består av fyra kantställda "F" från tyskans Frisch, Frei, Fröhlich och Fromm (frisk, fri, glad och from). Sedan 1909 bedriver föreningen sin verksamhet i S:t Petri skola.
– Vi är ett 40-tal mogna män som under ordnade former och med professionella instruktörer ses två gånger i veckan för motionsgymnastik och trevlig samvaro, säger ordförande Bosse Cronqvist. De flesta av oss är i 70-årsåldern men en av våra medlemmar är en bit över 90 år och varit med ända sedan 1958.

Text: Sara Strand. Källor: so-rummet.se, svenskagymnastikföreningen.se, idrottsforskning.se, sveagym.se & malmoflickorna.se.

Sidan senast uppdaterad:

sv